Χ. Ακάρ: Μας ανήκει και το Αιγαίο και η Κύπρος

Χ. Ακάρ: Μας ανήκει και το Αιγαίο και η Κύπρος

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να αναφέρεται και πάλι στη Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία συμπεριέλαβε το Αιγαίο και την Κύπρο.

Σημειώνεται πως η δήλωση αυτή ακολούθησε τις αναφορές του Γ. Κατρούγκαλου πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου και πως «δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο». 

«Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο περιστατικό με τους Τούρκους δύτες της SAS που φωτογραφήθηκαν με τη σημαία της χώρας τους στη Σούδα.

Στην ομιλία του χθες Πέμπτη στο εργοστάσιο συντήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο κ. Ακάρ ανέφερε: «Έχουμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας. [...] Μιλάμε για 780.000. Και έχουμε και την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Έτσι, λοιπόν αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι δεν θα «υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο για τα δικαιώματα αυτού του λαού (σ.σ.: του τουρκικού)», ωστόσο πρόσθεσε πως «είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας στη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο».

Ο κ. Ακάρ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πάρει κάθε μέτρο που περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το παίρνουμε στο πλαίσιο της αντίληψης “αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι”».

Διαβάστε ακόμα:

- Κώστας Λάβδας: Ανεξήγητη η εμμονή της κυβέρνησης να «επιλύσει» τα ελληνοτουρκικά