Center For American Progress: Ο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί αρκετά στη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας

Center For American Progress: Ο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί αρκετά στη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας

Την άποψη ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία μπορεί να γίνουν χειρότερες εξέφρασε ο Μαξ Χόφμαν, διευθυντής στο Center For American Progress, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εστιάσει ιδιαίτερα και στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Ahval, με αφορμή την έκθεση που εξέδωσε το κέντρο με τίτλο «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας το 2021», ο Χόφμαν αναφέρει ότι είναι μάλλον απίθανο ο Ερντογάν να έχει με τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την άνεση που είχε με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. «Με αυτό το δεδομένο και με βάση τις διαφορές των δύο πλευρών, οι σχέσεις θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε βαθύτερη ρήξη» δήλωσε ο Χόφμαν.

Ο Αμερικανός αναλυτής τόνισε ότι οι πυλώνες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τουρκία θα πρέπει να είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η αμυντική συνεργασία και η ευθυγράμμιση με τις περιφερειακές συμμαχίες των ΗΠΑ.

«Η Ουάσιγκτον βλέπει την Τουρκία ως περιφερειακό σύμμαχο κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, η συνεργασία υπονομεύθηκε δραματικά από την αγορά του αντιπυραυλικου συστήματος S-400»τόνισε ο Χόφμαν, ο οποίος προέβλεψε οτι ο  Μπάιντεν είναι πιθανό να επεκτείνει τις κυρώσεις εάν η Άγκυρα δεν κάνει πίσω με τους S-400.

Όσον αφορά τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, ο Χόφμαν είπε ότι ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του έχουν υπονομεύσει τα δημοκρατικά ιδανικά από τις διαδηλώσεις του Γεζί του 2013, όταν περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. 

Ο τρίτος παραδοσιακός πυλώνας συνδέεται με περιφερειακές συγκρούσεις - ή αυτό που ο Χόφμαν αποκαλεί «αναβάθμιση». Ως εκ τούτου, ο αναλυτής δήλωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να συσφίξει τις σχέσεις με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που συνδέονται με τους Κούρδους του YPG προκειμένου να σταθεροποιήσει την ανατολική Συρία.

«Ο Μπάιντεν αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο σε θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου» τόνισε.

AP Photo/Evan Vucci