Brexit: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Κόρμπιν και Μέι

Brexit: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Κόρμπιν και Μέι

Ξεκίνησε σήμερα, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τερέζα Μέι πρωθυπουργό, επικεφαλής των Συντηρητικών και τον ηγέτη των Εργατικών σε μια ακόμη προσπάθεια να φτάσουν σε κοινά αποδεκτή λύση. Μια λύση η οποία θα έχει πιθανότητες να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να οδηγήσει, έτσι, στη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την 30ή Ιουνίου - δηλαδή, πριν από την πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση της νέας Ευρωβουλής, με τη σύνθεση που θα προκύψει από τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 ως τις 26 Μαΐου.   

Τα τελευταία 24ωρα η προσπάθεια, που φαινόταν να βρίσκεται σε τέλμα την περασμένη εβδομάδα, εντατικοποιείται, με τις σημερινές συνομιλίες να εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του Brexit.

Το BBC μετέδωσε μέσω της ρεπόρτερ του Λόρα Κουενσμπέργκ η οποία επικαλείται πηγή εντός της κυβέρνησης ότι αναμένεται κάποια συμφωνία, όχι όμως αυτή την εβδομάδα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, σχολιάζοντας τις τελευταίες πληροφορίες, που θέλουν τους Εργατικούς να πιέζουν για τελωνειακή ένωση, είπε στο ραδιόφωνο του BBC: «Προσωπικά δεν προτιμώ μία τελενωνειακή ένωση ως μακροπρόθεσμο αποτελέσματα. Ωστόσo απαιτείται συμβιβασμός από όλες τις πλευρές». Να σημειωθεί ότι ο Χαντ  έχει στηρίξει σθεναρά τη Μέι καθ'' όλη τη διάρκεια του Brexit. 

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό των Τόρις οι πιέσεις προς την Τερέζα Μέι να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την παραίτησή της εντείνονται. Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας, Ντάμιεν Χιντς, προσέφερε στήριξη στην πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει, αλλά δεν μπορεί παρά να παραμείνει έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη αυτή φάση του Brexit. 

Από την πλευρά τους, δεκάδες στελέχη των Εργατικών διαμηνύουν ήδη στον Κόρμπιν και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα ότι δεν προτίθενται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Μέι για το Brexit εάν αυτή δεν περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, απαιτώντας αυτό να δίνει τη δυνατότητα ακύρωσης της διαδικασίας αποχώρησης και, κατά συνέπεια, παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.