Brexit: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο

Brexit: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Βρετανίας ξεκινούν αυτή την εβδομάδα τον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit πριν την προθεσμία την οποία έχουν θέσει αμφότεροι και λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2020.

Για τον λόγο αυτό, ο Μάικλ Γκοουβ Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου έφθασε σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συζητήσεις με φόντο -μεταξύ άλλων- και την αμφιλεγόμενη νομοθεσία της βρετανικής κυβέρνησης η οποία παρακάμπτει μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησής με την ΕΕ.

Οι συνομιλίες έχουν καθυστερήσει για τους κανόνες ανταγωνισμού και τις ποσοστώσεις αλιείας εδώ και μήνες, αλλά τώρα Βρετανοί αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξαν κάποιες «θετικές» εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας πίσω από κλειστές πόρτες πριν λίγες μέρες, ο Μισέλ Μπαρνιέ βασικός διαπραγματευτής της Κομισιόν, απευθυνόμενος στους 27 εκπροσώπους των χωρών μελών της Ε.Ε., εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει θετική κατάληξη.

«Ο Μπάρνιε εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια συμφωνία είναι δυνατή αν και οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες», δήλωσε στο Reuters μία από τις διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. Ένας δεύτερος διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο, τι είπε ο Μπάρνιε την Τετάρτη και αν υπήρχε ακόμη πιθανότητα για συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε: «Η ελπίδα παραμένει ακόμα ζωντανή».

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Τζόνσον να παραβιάσει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο έχει βυθίσει και πάλι την διαδικασία του Brexit σε κρίση, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

John Thys, Pool via AP