Brexit: «Μην μας προδόσεις» λένε οι Bορειοιρλανδοί του Ενωτικού Κόμματος στην Τ. Μέι

Brexit: «Μην μας προδόσεις» λένε οι Bορειοιρλανδοί του Ενωτικού Κόμματος στην Τ. Μέι

Για «προδοσία» κάνει λόγο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας στην περίπτωση που η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι συμφωνήσει να συμπεριληφθεί στην Συμφωνία Αποχώρησης με την Ε.Ε, διάταξη που θα διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην επιστολή που εστάλη την Τρίτη, από την Τερέζα Μέι προς την αρχηγό του DUP Αρλίν Φόστερ, οι Ενωτικοί αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο του λεγόμενου «backstop» δηλαδή ενός τελωνειακού συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας, ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Φόστερ δήλωσε ότι η επιστολή «κρούει τον κώδωνα για όσους εκτιμούν την ακεραιότητα της πολύτιμης ένωσής μας», την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του κόμματος των Ενωτικών για το Brexit Σάμι Γουίλσον δήλωσε ότι το κόμμα εκτιμά πως η διαπραγματευτική θέση της Μέι αποτελεί προδοσία. «Αυτό για εμάς είναι μια αθέτηση της υπόσχεσης που δόθηκε ότι δεν θα αποκοπούμε από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το DUP με τους δέκα βουλευτές του στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Με φόντο τα παραπάνω, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί μια συμφωνία για το Brexit που θα διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ενός σκληρού συνόρου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

AP Photo