Brexit: «Μαραθώνιο» υπουργικό συμβούλιο - Όλα τα ενδεχόμενα ξανά στο τραπέζι

Brexit: «Μαραθώνιο» υπουργικό συμβούλιο - Όλα τα ενδεχόμενα ξανά στο τραπέζι

Μετά την χθεσινή αποτυχία του κοινοβουλίου να δώσει μια λύση στο αδιέξοδο του Brexit, η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται για μία μαραθώνια σύσκεψη με τους υπουργούς της σε μία ύστατη προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο. 

Σύμφωνα με το BBC θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε ώρες και όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά, καθώς μερίδα στελεχών πιέζει για γενικές εκλογές. Άλλοι Υπουργοί σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, αναμένεται να προτείνουν μία μεγαλύτερη παράταση του Άρθρου 50. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Βρετανία θα λάβει τελικά μέρος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο ανταποκριτής των FT, Σεμπάστιαν Πέιν αναφέρει με σειρά tweet τις παρασκηνιακές διεργασίες όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος και για την μακρά παράταση του άρθρου 50. 

Σύμφωνα με το Reuters η Μέι δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να θέσει αυτή την εβδομάδα, για τέταρτη φορά, την Συμφωνία της προς ψήφιση, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η άτακτη έξοδος στις 12 Απριλίου, πρέπει όμως πρώτα να υπερκεράσει το εμπόδιο του προέδρου της Βουλής ο οποίος φαίνεται αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο. 

Υπό τις συνθήκες αυτές πολλοί πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στις γενικές εκλογές. Αν η κυβέρνηση προτείνει την προκήρυξή τους, θα πρέπει να έχει την στήριξη των 2/3 των βουλευτών, ενώ μια άλλη επιλογή είναι να κατατεθεί πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης και κανένα κόμμα να μην κερδίσει την εμπιστοσύνη του σώματος εντός 14 ημερών. 

Oι σκληροί του Brexit όπως ο Μπόρις Τζονσον αντιτίθενται στο ενδεχόμενο γενικών εκλογών επιθυμώντας να διαπραγματευτεί ένας άλλος ηγέτης επικεφαλής του κόμματος με τις Βρυξέλλες. 

Όπως αναφέρθηκε όμως, υπάρχουν φωνές στο Υπουργικό Συμβούλιο που επιθυμούν να κατατεθεί αίτημα για μία μεγαλύτερη αναβολή της εξόδου από την Ε.Ε, σενάριο άλλωστε που έχει στηρίξει πολλάκις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

AP Photo