Brexit: Η κυβέρνηση ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν στοκ μέχρι και για έξι εβδομάδες

Brexit: Η κυβέρνηση ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν στοκ μέχρι και για έξι εβδομάδες

Να έχουν επαρκείς προμήθειες μέχρι και για έξι εβδομάδες ζήτησε η βρετανική κυβέρνηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εταιρείες καλούνται επίσης να προβλέψουν και άλλες οδούς τροφοδοσίας σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων στα μεγάλα λιμάνια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το Ντόβερ. Η επαναφορά των τελωνειακών ελέγχων, ελλείψει εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι πιθανόν να δημιουργήσει επιβράδυνση της ροής των προϊόντων.

«Γνωρίζουμε ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσίας υφίστανται σημαντική πίεση, που εντείνεται από τα πρόσφατα γεγονότα που συνδέονται με την Covid-19. Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να καταστήσουν την δημιουργία αποθεμάτων στοιχείο κλειδί των προετοιμασιών τους και ζητούμε από την βιομηχανία αυτή, εάν είναι δυνατόν, να συγκροτήσουν στοκ μέχρι έξι εβδομάδων επί του βρετανικού εδάφους» έγραψε εμπορικός υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας σε επιστολή του προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, η οποία αναρτήθηκε χθες το βράδυ.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020, τριάμισι χρόνια μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε καθυστέρησε κάθε μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της ΕΕ στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και αν η Βρετανία επιθυμεί να χαλαρώσει τους κανόνες της ώστε να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Προ ημερών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τη Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να αποχωρήσει χωρίς εμπορική συμφωνία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

Steve Parsons/PA via AP