Βρετανία: Το κείμενο για τις νομικές επιπτώσεις της συμφωνίας αυξάνει την πίεση στην Μέι

Βρετανία: Το κείμενο για τις νομικές επιπτώσεις της συμφωνίας αυξάνει την πίεση στην Μέι

Αυξάνεται η πίεση προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά την διαρροή του προσχεδίου νομικής γνωμοδότησης για τη συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας για το Brexit αλλά και το «καμπάνακι» για τον αυξημένο λογαριασμό από το Εθνικό Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας. 

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο που διέρρευσε για την νομική γνωμοδότηση από την υπηρεσία της Βουλής των Κοινοτήτων αναφέρει ότι η συμφωνία για τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας δημιουργεί «πρακτικά εμπόδια» για πλήρη αποδέσμευση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση.

Ωστόσο, οι Εργατικοί απαιτούν την πλήρη δημοσιοποίηση του κειμένου της νομικής γνωμοδότησης του γενικού εισαγγελέα, η οποία υπό κανονικές συνθήκες είναι απόρρητη, απειλώντας μάλιστα ότι θα προχωρήσουν σε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Ο αρμόδιος σκιώδης υπουργός, Κιρ Στάρμερ, είπε ότι αν δεν έρθουν στο φως, αναλυμένες διεξοδικά οι συνέπειες της συμφωνίας, θα υπάρξει «ιστορικά μεγάλη σύγκρουση» επί του Συντάγματος στη Βουλή.

Παράλληλα, το Εθνικό Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι ο λογαριασμός του διαζυγίου θα πληρωθεί σε ευρώ μετά το 2020, χωρίς να διασφαλίζει το τελικό ύψος του που μέχρι τώρα υπολογιζόταν στα 39 δισ. στερλίνες.  Μεταξύ των δαπανών, που μπορεί να κληθεί να πληρώσει η Βρετανία, είναι προμήθειες για πρόσβαση σε οργανισμούς της Ε.Ε., υποχρεώσεις που συνδέονται με το συνταξιοδοτικό, αλλά και επιπτώσεις από την διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

AP Photo