Βουλγαρία: Διορίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

Βουλγαρία: Διορίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ διόρισε και πάλι υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Στέφαν Γιάνεφ για να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι να σχηματιστεί η νέα, όπως δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Το φτωχότερο μέλος της ΕΕ θα διενεργήσει για τρίτη φορά φέτος, στις 14 Νοεμβρίου, βουλευτικές εκλογές αφού τον Απρίλιο και τον Ιούλιο οι κάλπες δεν ανέδειξαν κυβέρνηση.

Ο Ράντεφ, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα, διέλυσε το κοινοβούλιο και διόρισε και πάλι τους περισσότερους από τους υπηρεσιακούς υπουργούς του που είχαν αναλάβει καθήκοντα τον Μάιο έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία πολιτικής κυριαρχίας του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κληθεί να υποβάλει ένα εθνικό σχέδιο στις Βρυξέλλες για το πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα πάνω από έξι δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και να προστατεύσει τη χώρα από μια αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και την πιθανή εισροή μεταναστών από το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα την νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση όταν αναλάβει καθήκοντα.

Η πρώτη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Γιάνεφ ήταν δημοφιλής σε κάποιους επειδή αποκάλυψε ότι η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπορίσοφ είχε δαπανήσει δισεκατομμύρια από χρήματα των φορολογούμενων σε έργα υποδομών χωρίς την πραγματοποίηση των κατάλληλων διαγωνισμών, μεταξύ άλλων παρατυπιών.

Δύο από τα δημοφιλέστερα μέλη της, οι υπουργοί Οικονομίας Κίριλ Πετκόφ και Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, δεν θα συμμετάσχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα την ίδρυση δικού τους πολιτικού κόμματος.

Ο Ράντεφ διόρισε υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών τον Βαλέρι Μπελτσέφ, έναν απόφοιτο του Χάρβαρντ με μεγάλη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά και στις δημόσιες δαπάνες.