Βόρεια Κορέα: Πληροφορίες για «καρατόμηση» του Υπ. Εξωτερικών

Βόρεια Κορέα: Πληροφορίες για «καρατόμηση» του Υπ. Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιόνγκ Χο αντικαταστάθηκε, μετέδωσε σήμερα το NK News, το οποίο εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί ο διάδοχος του Ρι, ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ φέρεται ότι θα ανακοινώσει τον νέο υπουργό των Εξωτερικών μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης, το οποίο είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα, έχει δηλώσει πως οποιαδήποτε αλλαγή στο στάτους του Ρι θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά.

Ο Ρι, ο οποίος γεννήθηκε το 1956, είναι ο γιος του Ρι Μιόνγκ Τζε, πρώην αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Οργάνωσης και Καθοδήγησης, ενός σκοτεινού οργανισμού στο εσωτερικό του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών ο οποίος επιβλέπει τους διορισμούς σε διευθυντικές θέσεις μέσα στο κράτος, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης.

Ο πατέρας του ήταν επίσης διευθυντής του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA.

Ο Ρι, ο οποίος μιλάει καλά αγγλικά και έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών της Πιονγκγιάνγκ, επί αρκετά χρόνια συναλλασσόταν και επισκεπτόταν τη Δύση, όντας κάτοχος διαφόρων υψηλού επιπέδου αξιωμάτων.

Συγκεκριμένα, από το 2003 έως το 2007 ήταν ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο και είχε υπηρετήσει ως υφυπουργός Εξωτερικών αντιπροσωπεύοντας τη Βόρεια Κορέα στις εξαμερείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.