Bloomberg: Συλλογική ανοσία των Ευρωπαίων μέχρι τέλος Αυγούστου

Bloomberg: Συλλογική ανοσία των Ευρωπαίων μέχρι τέλος Αυγούστου

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αρχικά μείνει πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών, πλέον βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανοσοποιήσει τον πληθυσμό της γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν χάρη στις νέες συμφωνίες εφοδιασμού και την αύξηση της παραγωγής από τις φαρμακευτικές.

Μετά από εντατικές προσπάθειες για περιορισμό του χάσματος με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία οι οποίες βρίσκονται αρκετά μπροστά στη συγκεκριμένη κούρσα, η ΕΕ ενδέχεται να είναι σε θέση να εμβολιάσει το 75% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη Αυγούστου, περίπου δύο μήνες νωρίτερα από ό.τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd.

Τα εμβόλια θεωρούνται "κλειδί" για την αναζωογόνηση των οικονομιών οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέες και πιο μολυσματικές μεταλλάξεις του κορονοϊου. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από τον ιό, έχει χορηγήσει περισσότερες από 27 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, την ώρα που η ΕΕ χορηγεί 6 δόσεις ανά 100 άτομα.

Οι προοπτικές της ΕΕ να πλησιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αυξήθηκαν πρόσφατα, εν μέρει από τις συμφωνίες με την Pfizer Inc. και τη Moderna Inc οι οποίες εξασφαλίζουν εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. 

Καθώς οι προμήθειες αυξάνονται, οι χώρες αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, τα κέντρα εμβολιασμού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν "συμφόρηση", εκτός εάν οι αρχές εξουσιοδοτήσουν τους γιατρούς να κάνουν εμβολιασμούς στα γραφεία τους, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Νομικών Ιατρών Ασφάλισης Υγείας.

"Πρέπει να επιταχύνουμε επειγόντως την έγκριση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, καθώς και τον εμβολιασμό", θα δηλώσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, σύμφωνα με σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που ήρθε στην κατοχή του Bloomberg. 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν είπε στους Ευρωπαίους νομοθέτες νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου να παραδοθούν στο μπλοκ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.