Bloomberg: Πρόσβαση σε Facebook και WhatsApp θα έχει η βρετανική αστυνομία

Bloomberg: Πρόσβαση σε Facebook και WhatsApp θα έχει η βρετανική αστυνομία

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις Η.Π.Α., όπως το Facebook και το WhatsApp, θα αναγκαστούν να μοιραστούν τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών τους με την βρετανική αστυνομία, σύμφωνα με μια νέα συνθήκη που υπογράφεται μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με διεθνές πρακτορείο ειδήσεων η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον Οκτώβριο και θα υποχρεώνει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τη στήριξη ερευνών σε άτομα που είναι ύποπτα για σοβαρές αξιόποινες πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και της παιδεραστίας.

Το δημοσίευμα παραθέτει και προειδοποιήσεις του πρόεδρου του Ηνωμένου Βασιλείου Priti Patel ότι το σχέδιο του Facebook να επιτρέψει στους χρήστες να στέλνουν κρυπτογραφημένα μηνύματα από το ένα στο άλλο θα ωφελούσε τους εγκληματίες και κάλεσε τις εταιρίες κοινωνικών μέσων να αναπτύξουν «πίσω πόρτες» για να παρέχουν στις υπηρεσίες πληροφοριών τις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ. συμφώνησαν να μην διερευνήσουν τους πολίτες του άλλου ως μέρος της συμφωνίας, ενώ οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν πληροφορίες που λαμβάνονται από βρετανικές επιχειρήσεις σε όλες τις περιπτώσεις που φέρουν τη θανατική ποινή.