Βλ. Πούτιν: Θα αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την INF

Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου 2018, 16:45
-A +A
Βλ. Πούτιν: Θα αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την INF

Η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους που απαγορεύει η Συνθήκη INF του 1987, εφόσον οι ΗΠΑ αποσυρθούν από αυτή, απείλησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, έδωσε τελεσίγραφο 60 ημερών στη Μόσχα προκειμένου να ομολογήσει τις εκ μέρους της παραβιάσεις της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την Συνθήκη.

Ο Β. Πούτιν ωστόσο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν παρουσίασαν καμία απόδειξη για τις «δήθεν παραβιάσεις» της Συνθήκης καταλογίζουν στη Ρωσία.

«Οι δηλώσεις του κυρίου Πομπέο έγιναν με κάποια καθυστέρηση, παρόλα αυτά η αμερικανική πλευρά είχε δηλώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) ενώ στη συνέχεια άρχισαν να ψάχνουν επιχειρήματα που να δικαιολογούν γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Το κυριότερο επιχείρημα τους είναι ότι εμείς παραβιάζουμε κάτι» επισήμανε και πρόσθεσε ότι « ταυτόχρονα, ως συνήθως, δεν παρουσιάζουν τις οιεσδήποτε αποδείξεις για τις δικές μας παραβιάσεις».

Ο Β. Πούτιν υπενθύμισε ακόμα ότι το 2002 οι ΗΠΑ μονομερώς αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Συνθήκη της αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διεθνούς ασφάλειας γενικά.

«Παρόλα αυτά εκείνοι δεν δίστασαν, αποχώρησαν ήσυχα από αυτήν και μάλιστα χωρίς να επικαλεσθούν οτιδήποτε, απλά αποχώρησαν και το ζήτημα έκλεισε» είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην πραγματικότητα τώρα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, αλλά σκέφτονται σε ποιόν θα προσάψουν αυτήν την απερίσκεπτη πρωτοβουλία τους».

Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε κατανοητά στην ουσία τους τα επιχειρήματα ότι τέτοιου είδους όπλα δεν παράγουν μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Αυτό είναι πράγματι αληθές. Πολλές άλλες χώρες. Δεκάδες θα έλεγα, ασφαλώς και είναι σε θέση να παράγουν τέτοια όπλα, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ διμερώς αποφάσισαν να τα περιορίσουν. Τώρα προφανώς οι Αμερικανοί εταίροι μας θεωρούν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ, που οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τέτοια όπλα. Ποια είναι η απάντηση εκ μέρους μας: Είναι απλή: θα το κάνουμε κι εμείς» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η συνθήκη INF υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 1988. Η Συνθήκη αφορά πυραύλους που έχουν αναπτυχθεί και αυτούς που δεν είναι ανεπτυγμένοι, μέσου βεληνεκούς ( από 1.000 έως 5.000 χιλιόμετρα ) και μικρού βεληνεκούς (από 500 έως 1000 χιλιόμετρα).

Διαβάστε ακόμα:

- Η Φ. Μογκερίνι καλεί Ρωσία και ΗΠΑ να διασώσουν τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα