Βία στο Ιράν εναντίον διαδηλωτών - Τι αποκαλύπτει το διαδίκτυο

Βία στο Ιράν εναντίον διαδηλωτών - Τι αποκαλύπτει το διαδίκτυο

Καθώς άρχισε να αποκαθίσταται πλήρως η σύνδεση στο διαδίκτυο στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, καθώς και σε μια σειρά επαρχιών,η οποία είχε μπλοκαριστεί για μέρες με στόχο να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι μέθοδοι καταστολής του καθεστώτος όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η βρετανική εφημερίδα «Telegraph». 

Τουλάχιστον 106 διαδηλωτές σε 21 πόλεις σκοτώθηκαν σε έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη η Διεθνής Αμνηστία.

Σε ένα βίντεο, γίνεται χρήση πυροβόλου όπλου απέναντι σε διαδηλωτές που ρίχνουν πέτρες και σε άλλο άνθρωποι των φρουρών της επανάστασης του Ιράν κυνηγούν με μοτοσικλέτες αντικαθεστωτικούς. Ένα άλλο βίντεο από την Κερμασαχ,  περίπου 260 μίλια νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, δείχνει τις δυνάμεις ασφαλείας φέρονται να φορούν πολιτικά ρούχα και να χτυπούν με γκλοπ έναν άνδρα σέρνοντας τον από τα μαλλιά του.

Η ιρανική κυβέρνηση πραγματοποίησε σχεδόν πλήρη παύση λειτουργίας των υπηρεσιών διαδικτύου μετά τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου. Οι αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων στις τιμές πετρελαίου σε ολόκληρη τη χώρα τουλάχιστον κατά 50%.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο φέρεται να έχει αποκατασταθεί σε ολόκληρη τη χώρα από την Πέμπτη, αν και μέχρι την Παρασκευή ήταν ακόμα μόνο στο 15% των κανονικών επιπέδων, σύμφωνα με το Internet Watchdog NetBlocks.

Σύμφωνα με την «Telegraph», το Ιράν δεν είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί το «μπλόκο» στο διαδίκτυο ως μέσο για την καταπολέμηση λαϊκών εξεγέρσεων. Το γειτονικό Ιράκ, για παράδειγμα, έχει σποραδικά μειώσει την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο από την έναρξη των αντιδημοκρατικών διαδηλώσεων την 1η Οκτωβρίου.