Βενεζουέλα: Έκτακτο νοσοκομείο για κορονοϊο το Πολύεδρο του Καράκας

Βενεζουέλα: Έκτακτο νοσοκομείο για κορονοϊο το Πολύεδρο του Καράκας

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε τη μετατροπή του «Πολύεδρου του Καράκας» σε νοσοκομείο εκστρατείας, προκειμένου να υποδέχεται ασθενείς με κορoνοϊό.

«Ζήτησα να προετοιμαστεί το Πολύεδρο του Καράκας. Μπορεί να μεταμορφωθεί, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές του κόσμου, σε νοσοκομείο εκστρατείας που θα υποδέχεται ασυμπτωματικούς φορείς κορονοϊού» δήλωσε ο Μαδούρο.

Πρόκειται για τον κλειστό χώρο πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκεται δίπλα στον Ιππόδρομο Λα Ρονκάδα, στο Καράκας της Βενεζουέλας και χρησιμοποιείται για διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις και κατά το παρελθόν είχε φιλοξενήσει συναυλίες δημοφιλών μουσικών συγκροτημάτων και αθλητικές διοργανώσεις, όπως τους Παναμερικανικούς Αγώνες.

Η επαρχία Μιράντα και το Καράκας τέθηκαν από χθες το πρωί σε αυστηρή καραντίνα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη Βενεζουέλα, όπως ανακοίνωσε ο Μαδούρο.

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 που οφείλονται στην παράνομη είσοδο προσώπων στη χώρα μας (…) αποφάσισα να εφαρμόσω μια αυστηρή και αναγκαία καραντίνα στο Καράκας και την Πολιτεία Μιράντα. Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα!», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Μαδούρο τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Αυτή η «αυστηρή» καραντίνα σημαίνει ότι μόνο τα απολύτως αναγκαία καταστήματα (φαρμακεία, σούπερ-μάρκετ) θα λειτουργούν. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι, θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα ή για να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Από τον Ιούνιο η Βενεζουέλα εφαρμόζει το λεγόμενο σύστημα «7-7»: τα 30 εκατομμύρια των κατοίκων μένουν σε πολύ αυστηρή καραντίνα για μία εβδομάδα και την αμέσως επόμενη «χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Να σημειωθεί πως στη Βενεζουέλα, όπου ζουν 30 εκ. άνθρωποι, έχουν καταγραφεί 100 θάνατοι λόγω κορωνοϊού και τα κρούσματα ανέρχονται σε 10.428.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι στην πραγματικότητα, ο απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος.

AP Photo/Ariana Cubillos