Διαδήλωση στη Βιέννη κατά της κυβέρνησης συνασπισμού

Διαδήλωση στη Βιέννη κατά της κυβέρνησης συνασπισμού

Περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βιέννη εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού δεξιάς-ακροδεξιάς, καταγγέλλοντας την περιστολή των κοινωνικών δαπανών και την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην χώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ -ένας από τους έξι υπουργούς του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPO) που συμμετέχουν στην κυβέρνηση- προσέλκυσε τα σφοδρότερα φραστικά πυρά των διαδηλωτών.

«Δεν σέβεται τίποτα, απειλεί τη δημοκρατία», έκρινε ο Λέο Άρτνερ, εκπαιδευτικός, 32 ετών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 49χρονος Κικλ, ο οποίος προχωρά στη σκλήρυνση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της Αυστρίας, πυροδότησε αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη Σεπτεμβρίου κατηγορήθηκε πως προσπαθεί να ελέγξει τον Τύπο, όταν αποκαλύφθηκε πως έχουν δοθεί εντολές να περιοριστεί η συνεργασία της αστυνομίας με τα ΜΜΕ τα οποία τηρούν «επικριτική» στάση έναντι της κυβέρνησης.

Στις αρχές της εβδομάδας, προκάλεσε νέες αντιδράσεις δίνοντας στη δημοσιότητα την αλληλογραφία της κυβέρνησης με έναν δημοσιογράφο-ερευνητή χωρίς τη συγκατάθεση του τελευταίου.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κακή ταινία, κάθε μέρα αναρωτιόμαστε τι άλλο θα γίνει», τόνισε η Μαρί, 22 ετών, καταγγέλλοντας, όπως και άλλοι διαδηλωτές, πως έχουν μετατραπεί σε «κοινοτοπία» οι δηλώσεις ξενοφοβίας και μίσους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ