Αυστραλία: Πρόστιμα έως 12.000 ευρώ για τους παραβάτες καραντίνας στη Βικτόρια

Αυστραλία: Πρόστιμα έως 12.000 ευρώ για τους παραβάτες καραντίνας στη Βικτόρια

Η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Βικτόρια, ανακοίνωσε σήμερα ότι όποιος παραβιάζει τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού θα αντιμετωπίζει πρόστιμο μέχρι και 12.000 ευρώ και ότι θα αναπτυχθούν περισσότεροι στρατιώτες για την επιτήρηση του μέτρου.

Συγκεκριμένα, με 3.000 ευρώ θα τιμωρείται όποιος παραβιάζει τον κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ έως και 12.000 ευρώ πρόστιμο θα αντιμετωπίζουν οι κατ΄εξακολούθηση παραβάτες.

Στην Βικτόρια έχουν καταγραφεί 147 θάνατοι από covid-19, από τους 231 σε εθνικό επίπεδο, και 12.000 κρούσματα του κορονοϊού, από τα 19.000 σε εθνικό επίπεδο.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο η Βικτόρια κατέγραψε 439 νέα κρούσματα.

Η Αυστραλία, η οποία κάποτε θεωρούνταν πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, δίνει μάχη για να επιβραδύνει την εξάπλωσή του στην Βικτόρια και να αποτρέψει έναν νέο κύμα της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο.

Στις αρχές της εβδομάδας η Βικτόρια επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενίσχυσε τους περιορισμούς των ημερήσιων μετακινήσεων των πολιτών και διέταξε μεγάλα τμήματα της τοπικής κοινωνίας να κλείσουν ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους δήλωσε πως περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων δεν παρέμεινε στο σπίτι του, όπως διαπιστώθηκε από τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, καθιστώντας επιτακτική την επιβολή νέων ποινών για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

"Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να φύγετε από το σπίτι σας και αν το κάνετε και δεν βρεθείτε στο σπίτι σας (κατά τους ελέγχους) θα δυσκολευτείτε να πείσετε την αστυνομία της Βικτόριας ότι υπήρχε νόμιμος λόγος", είπε ο Άντριους στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.

Μοναδική εξαίρεση, όπως είπε ο ίδιος, είναι για επείγον ιατρικό περιστατικό και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα δεν θα επιτρέπεται πλέον να φεύγουν από το σπίτι για σωματική άσκηση.

"Φρέσκο αέρα θα παίρνετε ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού σας, στον κήπο σας, στην αυλή σας ή ανοίγοντας ένα παράθυρο", είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Άντριους, άλλοι 500 άοπλοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν αυτή την εβδομάδα στη Βικτόρια για να βοηθήσουν την αστυνομία να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι εντολές για καραντίνα.

Ήδη, 1.500 στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι στη Βικτόρια με αντικείμενό τους την ιχνηλάτηση των επαφών, την διενέργεια των διαγνωστικών τεστ και την βοήθεια των αστυνομικών στα σημεία ελέγχου.