Αστυνομικοί με πραγματικά πυρά κατά διαδηλωτών

Αστυνομικοί με πραγματικά πυρά κατά διαδηλωτών

Πραγματικά πυρά εξαπέλυσαν οι αστυνομικές δυνάμεις το πρωί της Δευτέρας στο Χονγκ Κονγκ κατά διαδηλωτών, ενώ σύμφωνα με το Reuters χαοτική είναι η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Ένας διαδηλωτής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ο οποίος τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικού ανέφερε νωρίτερα εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών του Χονγκ Κονγκ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει αστυνομικό που κάνει σύλληψη και όταν άλλος διαδηλωτής τον πλησιάζει βγάζει όπλο και τον πυροβολεί στο στήθος από μικρή απόσταση. Ο διαδηλωτής, που αρχικά μοιάζει να μην έπαθε κάτι, κατόπιν καταρρέει.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Hong Kong Free Press, ο διαδηλωτής δεν αντιδρούσε όταν έφθασαν τραυματιοφορείς να τον παραλάβουν στη συνοικία Σάι Γουάν Χο. Οι δύο διαδηλωτές, αυτός που συνελήφθη και αυτός που τραυματίστηκε, παραλήφθηκαν από ασθενοφόρο.

Εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών του Χονγκ Κονγκ είπε ότι ήταν ενήμερος μόνο για έναν διαδηλωτή με τραύματα από σφαίρες σήμερα το πρωί ως τις 10:00 [τοπική ώρα· 04:00 ώρα Ελλάδας].

Σε μεγάλο μέρος της αυτόνομης περιοχής της Κίνας συνεχίζει να επικρατεί χαοτική κατάσταση, εν μέσω των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων και σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Cable TV οι αστυνομικές δυνάμεις πέραν της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν μαζικά και πραγματικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.  

Εξάλλου και χθες Κυριακή η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που απέκλεισαν δρόμους και προκάλεσαν μεγάλες φθορές σε εμπορικά κέντρα στον σημαντικότερο χρηματοοικονομικό κόμβο της Ασίας.

Δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν θύματα μέχρι στιγμής.

Η αστυνομία απέφυγε να σχολιάσει τις καταγγελίες για χρήση πραγματικών πυρών όταν επικοινώνησε μαζί της το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Διαβάστε ακόμα: 

- Κάρι Λαμ: Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ είναι πλέον εχθροί του λαού

Φωτογραφία: AP