Αρχίζει η σύνοδος των G7 στη Γαλλία

Αρχίζει η σύνοδος των G7 στη Γαλλία

H 45η σύνοδος των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου ξεκινά σήμερα στη πόλη Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Επισήμως η ατζέντα που έχει θέσει η γαλλική προεδρία αφορά το χάσμα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες και αυτές του αναπτυσσόμενου κόσμου. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος Εμμανουελ Μακρόν έχει καλέσει ηγέτες από τη Σενεγάλη, Ρουάντα, Χιλή και Νότια Αφρική. Στο περιθώριο όμως της συνόδου αναμένεται να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα που δεν είναι άλλα από τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ, το Ιράν, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και γενικότερα την κλιματική αλλαγή.

Η οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του σημερινού δείπνου ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό, χωρίς ωστόσο να αναμένεται σύγκλιση απόψεων.

Οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι δύσκολες καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι «είπε ψέματα» αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές που καταστρέφουν εδώ και ημέρες τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου της Γης.

Η Γαλλία μάλιστα απειλεί να μην επικυρώσει την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Mercosur, αν ο πρόεδρος της Βραζιλίας, δεν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του Αμαζονίου.

Οι επικρίσεις αυτές αναμένεται να μην βρουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, του οποίου ο Μπολσονάρου είναι ένθερμος υποστηρικτής. Ο τελευταίος μάλιστα κατηγόρησε τον Μακρόν ότι αντιμετωπίζει "αποικιοκρατικά την Βραζιλία και την κρίση στον Αμαζόνιο".

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Γάλλος πρόεδρος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης.

Με φόντο τα παραπάνω η σύνοδος αναμένεται λοιπόν να φέρει στην επιφάνεια (εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου) την διαφορά απόψεων ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Ήδη από χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα απειλώντας εκ νέου ότι θα επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά σε αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παραδέχθηκε ότι τον τελευταίο χρόνο οι ηγέτες δυσκολεύονται να βρουν κοινή γλώσσα και προειδοποίησε επίσης ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ανάμεσα στις επτά χώρες-μέλη της G7 θα υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την μεταξύ τους εμπιστοσύνη.

Διαβάστε ακόμα: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς - 4 τραυματίες, 17 συλλήψεις