Απορρίπτει η Κίνα τις αυξανόμενες δυτικές επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Απορρίπτει η Κίνα τις αυξανόμενες δυτικές επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κίνα ανταπέδωσε σήμερα στις αυξανόμενες επικρίσεις δυτικών δυνάμεων για τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές Σιντζιάνγκ και Θιβέτ, καθώς και στην πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε μια ευρείας γκάμας ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είπε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα καταγγείλει τις φρικαλεότητες στη Σιντζιάνγκ.

«Σε αυτό το υψηλού επιπέδου τμήμα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, και ορισμένες άλλες χώρες καταχράστηκαν αυτό το φόρουμ του Συμβουλίου προκειμένου να εξαπολύσουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Κίνας, να αναμειχθούν σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας. Αντιτασσόμαστε σθεναρά και απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προσπάθειες αυτές», δήλωσε ο Τσεν Σου, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ ξεκίνησε τον χορό των επικρίσεων προχθές, Δευτέρα, καταγγέλλοντας τα βασανιστήρια, την καταναγκαστική εργασία και τις στειρώσεις που όπως είπε πραγματοποιούνται εναντίον μουσουλμάνων Ουιγούρων σε «βιομηχανική κλίμακα» στη Σιντζιάνγκ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε χθες, Τρίτη, την Κίνα να επιτρέψει στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μισέλ Μπατσελέτ να επισκεφθεί και να ερευνήσει τις αναφορές για κακομεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ και ανθρώπων στο Θιβέτ.

«Αγνοώντας την πραγματικότητα, οι χώρες που αναφέρθηκαν πιο πάνω κατασκευάζουν και διασπείρουν ψέματα για τη Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ», είπε ο Τσεν.

Ακτιβιστές και ειδικοί του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πει πως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι κρατούνται σε στρατόπεδα στην απομακρυσμένη περιοχή Σιντζιάνγκ. Η Κίνα αρνείται τις παραβιάσεις και υποστηρίζει πως πρόκειται για «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» με στόχο την αντιμετώπιση της ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης.

Ο Τσεν είπε πως οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να εργαστούν για να βελτιώσουν τις δικές τους επιδόσεις, επικρίνοντας εξωτερικές στρατιωτικές επεμβάσεις που είχαν αποτέλεσμα «επανειλημμένα τον θάνατο αθώων ανθρώπων».

«Θα πρέπει να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οι βαθιά ριζωμένες φυλετικές διακρίσεις, τα χάσματα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η κοινωνική ανισότητα, η αδικία, η αστυνομική βία», πρόσθεσε.