Αποκαλύψεις Ζάεφ σε... Ρώσους φαρσέρ

Αποκαλύψεις Ζάεφ σε... Ρώσους φαρσέρ

Του Νίκου Μελέτη 

Θύμα πρωτοφανούς φάρσας από δυο γνωστούς Ρώσους κωμικούς έπεσε ο βορειομακεδόνας πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σε τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες, που έγιναν πέρυσι αλλά αποκαλύφθηκαν μόλις την Δευτέρα, νομίζοντας ότι συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο όχι μόνο τους αποκάλυψε τα προσωπικά τηλέφωνα ξένων αξιωματούχων που του ζήτησαν, αλλά λίγο πολύ αποδέχθηκε την ιδέα να δωροδοκήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να... αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων.

Ο κ. Ζάεφ κατηγορείται ήδη από την αντιπολίτευση ότι έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες και συναίνεσε σε παράνομες ενέργειες σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ρώσους κωμικούς Vova και Lexus ,πιστεύοντας ότι συνομιλεί με τον κ. Ποροσένκο. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες αποκαλύφθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και έχουν προκαλέσει σάλο στα Σκόπια με τον κ. Ζάεφ βεβαίως να δηλώνει ότι και... άλλοι  ηγέτες έχουν πέσει θύμα φάρσας και ότι η αποκάλυψη των τηλεφωνικών συνομιλιών γινεται για να πληγεί η πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ!

Ο κ. Ζάεφ στις συνομιλίες αυτές καταγράφεται να δίνει στους Ρώσους φαρσέρ τους αριθμούς τηλεφώνου που του είχαν ζητήσει, του Αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών Γ. Μίτσελ και του  προέδρου του Κοσσόβου Χαραντινάι και να αναλύει στους ίδιους τις θέσεις ξένων ηγετών όπως η Άγκελα Μερκελ για τα Βαλκάνια και την προτεινομένη εδαφική ανταλλαγή μεταξύ του Κοσσόβου και της Σερβίας.

Ο βορειομακεδόνας  πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου χθες αρκέστηκε να πει ότι «δεν είναι  κρατικό μυστικό τα τηλέφωνα των ξένων ηγετών ούτε οι γνωστές θέσεις για θέματα όπως τα Βαλκάνια» και θεώρησε όπως είπε ότι  ο κ. Ποροσένκο είχε ανάγκη να βρει το τηλέφωνο του κ. Μίτσελ που ήταν υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης. 

Ο κ. Ζάεφ πάντως είπε ότι στις συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποιούσε το WhatsApp, ενώ όλες οι άλλες συνομιλίες για την Συμφωνία των Πρεσπών  γίνονταν υπηρεσιακά βάσει πρωτοκόλλου και τηρούνταν πρακτικά, και πρόσθεσε ότι για το μέλλον θα πρέπει να προβλεφθεί  τηλεδιάσκεψη για να αποφευχθούν τέτοια επεισόδια.

Κανείς φυσικά αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλες επικοινωνίες του κ. Ζάεφ με υποτιθέμενους... ξένους ηγέτες τους οποίους υποδύονταν οι Ρώσοι φαρσέρ.

Στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών διάρκειας μιας ώρας, ο ρώσος κωμικός παριστάνοντας τον Ποροσένκο προτείνει στον Ζάεφ να επεκτείνει την επιχείρηση σοκολάτας του στην «Μακεδονία». Ο Ζάεφ που έχει επιχειρήσεις με κάνναβη, τρόφιμα και υλικά κατασκευών πρότεινε να βοηθήσει σε προσωπικό επίπεδο τον Ποροσένκο να επεκτείνει την επιχείρηση σοκολάτας του σε όλα τα Βαλκάνια.

«Ποροσένκο»: Θέλω να σου πω και κάτι, έχω επίσης επιχειρήσεις σοκολάτας στην Ουκρανία και θα ήθελα επίσης να επεκταθώ και στην χώρα σου»

Ζάεφ: Πολύ ωραία

«Ποροσένκο»: ίσως ανοίξω μερικά εργοστάσια.

Ζάεφ: «Παρακαλώ να έρθεις σε μένα ακόμη και ιδιωτικά, όχι μόνο επίσημα.

Ο Ζάεφ δέχθηκε την συμβουλή του υποτιθέμενου Ποροσένκο να δωροδοκήσει με 100.000 ευρώ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της σχισματικής Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι φαρσέρ συμβουλεύουν τον Ζάεφ και για το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας, και ο κ. Ζάεφ απαντά ότι έχει μια μεγάλη λίστα πολιτικών από τη Δύση που θα επισκεφθούν την «Μακεδονία» για να τον υποστηρίξουν στο δημοψήφισμα.

Ο ρώσος κωμικός υποκρινόμενος τον Ποροσένκο δίνει συμβουλές στον κ. Ζάεφ ο οποίος προηγουμένως έχει εξηγήσει πόσο κρίσιμη είναι η περίοδος ενόψει και του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο:

«Ναι, συμφωνώ ότι θα είμαστε σύντομα  μέλος αυτής της οικογένειας (του ΝΑΤΟ) Αλλά θα πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό γίνεται αντικείμενο κριτικής στην χωρά μου αλλά όπως λένε και  οι πολιτικοί “δεν είναι τόσο σημαντικό το πως ψηφίζουν οι πολίτες, αλλά πως εσύ μετράς τις ψήφους….(γέλιο)”.

Ζάεφ: « Ναι  ναι, ναι!

«Ποροσένκο»: « Ελπίζω αυτή η συμβουλή να σε βοηθήσει και σενα…”

Ζάεφ: «Ναι θα με βοηθήσει, σίγουρα..”

(Υπενθυμίζεται ο τρόπος με τον οποίο μέτρησε τις ψήφους ο κ. Ζάεφ στο Δημοψήφισμα – που παραβιάσθηκε η προϋπόθεση της συμμετοχής ώστε να είναι  έγκυρο - καθώς φαίνεται ότι ο κ. Ζάεφ ακολούθησε την συμβουλή του fake Ποροσένκο)

Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκπομπής ενεργοποιώντας τους αγγλικούς υπότιτλους: