Αποδυναμωμένος ο Τραμπ μετά την ήττα στο Κεντάκι;

Αποδυναμωμένος ο Τραμπ μετά την ήττα στο Κεντάκι;

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η είδηση της ήττας του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Ματ Μπέβιν έπειτα από μία μάχη στήθος με στήθος στο Κεντάκι με τον Δημοκρατικό Αντι Μπεσίαρ χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως έκπληξη και ανατροπή σε μια κατά βάση Ρεπουμπλικανική πολιτεία. Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Μπεσίαρ επικράτησε με 49,2% έναντι 48,8% του Μπέβιν σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία πολλοί είχαν αποδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου ο ίδιος ο Μπέβιν επιδίωξε να μετατρέψει την αναμέτρηση σε ψηφοφορία εθνικής σημασίας, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο εν μέσω της έρευνας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η έγκυρη ιστοσελίδα «Roll Call» «η στήριξη του Τραμπ στον Μπέβιν μάλλον μίκρυνε τη διαφορά παρά συντέλεσε στην ήττα του», ενώ ο πολιτικός αναλυτής και δημοσκόπος Λάρι Σάμπατο δήλωσε στον Λόρενς Ο'' Ντόνελ του MSNBC, «ο Μπέβιν έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του μια τετραετία για να χάσει». Η αλήθεια είναι ότι ο Μπέβιν θεωρούνταν εκ των πιο αντιδημοφιλών κυβερνητών στις ΗΠΑ, την ώρα που εταιρείες δημοσκοπήσεων ανέφεραν ότι οποιοσδήποτε άλλος Ρεπουμπλικανός στη θέση του θα κέρδιζε τον Μπεσίαρ. Εξάλλου στην ίδια πολιτεία, ο Ντάνιελ Κάμερον (πρώην στενός συνεργάτης του Μιτς Μακόνελ επικεφαλής της Γερουσίας) έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός στην ιστορία της πολιτείας που εκλέγεται γενικός εισαγγελέας, μετά την επικράτησή του επί του Δημοκρατικού Γκρεγκ Στάμπο.

Στον αντίποδα η ήττα του Τραμπ στη Βίρτζινια αποτελεί ένα δείκτη ενόψει των εκλογών του 2020. Στην εν λόγω πολιτεία οι Δημοκρατικοί απέσπασαν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του πολιτειακού κοινοβουλίου στη Βιρτζίνια, όπου διέθεταν αδύναμες πλειοψηφίες οι Ρεπουμπλικανοί. Η εξέλιξη θα δώσει στο Δημοκρατικό Κόμμα τον απόλυτο έλεγχο της πολιτείας για πρώτη φορά έπειτα από ένα τέταρτο του αιώνα. Ο μετασχηματισμός της Βιρτζίνια είναι ριζικός αφού πριν δώδεκα χρόνια πριν, η Βιρτζίνια είχε δυο Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές την ώρα που τώρα δεν υπάρχει ικανός αντίπαλος να αντιπαρατεθεί στον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μάρκ Γουόρνερ. Στη δε πολιτεία του Μισισιπή το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανέναν αφού πρόκειται για ένα Ρεπουμπλικανικό «κάστρο» στο οποίο ο αναπληρωτής κυβερνήτης και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τέιτ Ρίβς επιβεβαίωσε με τη νίκη του, το προφανές.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα οι ειδικοί δεν μπορούν να βγάλουν ξεκάθαρα συμπεράσματα παρά μόνο ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι αποδυναμωμένος σε ορισμένα προάστια στο Κεντάκι και το Μισισίπι, τα οποία το 2016 κέρδισε με τεράστια διαφορά απέναντι στην Κλίντον. Με δεδομένο ότι επίκειται η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ στη Γερουσία από τη Βουλή κάτι που αναμένεται να πολώσει ακόμα περισσότερο το πολιτικό σκηνικό, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο θα είναι εύκολος για τους Δημοκρατικούς.