Εκλογές ΗΠΑ: Από το 1976 και μετά κανείς υποψήφιος δεν έχασε έχοντας προβάδισμα την 1η Οκτωβρίου

Από το 1976 και μετά κανείς υποψήφιος δεν έχασε έχοντας προβάδισμα την 1η Οκτωβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ εισήλθε στον τελευταίο, ουσιαστικά, μήνα της καμπάνιας του προσπαθώντας να ανατρέψει προγνωστικά εκτιμήσεις και κάθε ιστορικό προηγούμενο που θέλουν όποιον προηγείται την 1η Οκτωβρίου του εκλογικού έτους, από το 1976 και μετά, να κερδίζει τις εκλογές.

Πριν το ντιμπέιτ της Τρίτης, ο Τραμπ βρίσκονταν πίσω από τον αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις με μέσο όρο 6,1%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics και 7,1% σύμφωνα με την ιστοσελίδα FiveThirtyEight. Παρά την δήλωση του ίδιου του προέδρου ότι κέρδισε το ντιμπέιτ, οι δημοσκοπήσεις των δικτύων CBS και CNN δίνουν μια διαφορετική εικόνα, καθώς σε αμφότερες νικητής εμφανίζεται ο πρώην αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Change Research Poll για λογαριασμό του  δικτύου CNBC, μετά την αναμέτρηση, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 54%, με τον σημερινό πρόεδρο να αποσπά το 41%. 

Όπως μάλιστα σημείωσε ο γκουρού των προβλέψεων Νειτ Σίλβερ, ο Μπάιντεν έχει το μεγαλύτερο προβάδισμα που είχε υποψήφιος πρόεδρος από το 1996 (Μπιλ Κλίντον εναντίον Μπομπ Ντόουλ), ενώ από τις εκλογές του 1976 και μετά κανείς υποψήφιος δεν έχασε έχοντας προβάδισμα την 1η Οκτωβρίου με μια μόνο εξαίρεση: αυτή του Αλ Γκορ το 2000 ο οποίος προηγούνταν του Τζόρτζ Μπους Τζούνιορ με το ισχνό 0,9%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και από τις λεγόμενες κρίσιμες πολιτείες (battleground states). Σύμφωνα με την RealClearPolitics, στη Φλόριντα ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα 1,1 μονάδων, ενώ θρίλερ αναμένεται και στη Βόρεια Καρολίνα όπου πάλι ο δημοκρατικός υποψήφιος διατηρεί οριακό προβάδισμα κατά 0,5%. Μικρό προβάδισμα έχει ο Μπάιντεν στην Αριζόνα (+2,8), ενώ κάπως μεγαλύτερο στην Πενσυλβανία (+5,7%), στο Ουισκόνσιν (+5,5%) και στο Μίσιγκαν (+5,2%).

Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα 270towin δίνει στον Μπάιντεν 278 εκλέκτορες έναντι 169 του Τραμπ, το πλέον σημαντικό νούμερο σε ότι αφορά τις εκλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, οι ψηφοφόροι κάθε πολιτείας ψηφίζουν στην ουσία εκλέκτορες και όχι απευθείας πρόεδρο. Οι εκλέκτορες είναι συνολικά 538 και ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 270.

Αν λοιπόν, επαληθευτούν τα παραπάνω, είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο ο Τραμπ να μην αποδεχθεί την ήττα του, όπως αρνείται εκ των προτέρων να δηλώσει ότι θα κάνει...

Olivier Douliery/Pool via AP