Από ισοπαλία έως μικρό προβάδισμα στην αριστερή συμμαχία υπό τον Μελανσόν δείχνουν τα exit polls
Γαλλικές εκλογές

Από ισοπαλία έως μικρό προβάδισμα στην αριστερή συμμαχία υπό τον Μελανσόν δείχνουν τα exit polls

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα των exit polls για τις γαλλικές βοευλευτικές εκλογές, με κάποια γαλλικά μέσα να μιλούν για ισοπαλία (25,2%) και άλλα για μικρό προβάδισμα της αριστερής συμμαχίας υπό τον Μελανσόν (26,20% έναντι 25,8%). Αποτέλεσμα της συγκεχυμένης εικόνας είναι η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο συνασπισμών, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις, γεγονός που αποτελεί μεγάλο δείκτη δυσκολίας για ασφαλή πρόβλεψη.

Σύμφωνα με το exit poll της Ipsos, o αριστερός συνασπισμός και ο κεντρώος συνασπισμός συγκεντρώνουν αμφότεροι από 25,2, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός France2.

Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες. Το Ensemble αναμένεται να συγκεντρώσει από 255 έως 295 έδρες, ενώ ο συνασπισμός NUPES από 150 έως 190 έδρες.

Σύμφωνα πάντως με άλλο exit poll τoυ τηλεοπτικού δικτύου BFMTV, ο αριστερός συνασπισμός συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 26,20%, ενώ ο συνασπισμός του Κέντρου 25,8%.

Στα αποτελέσματα των Γάλλων του εξωτερικού, 8 από τις 11 περιφέρειες κερδίζει ο συνασπισμός του Μακρόν, ενω δύο η αριστερή συμμαχία υπό τον Μελανσόν και μόλις μία το κόμμα της ακροδεξιάς Λεπέν.

Το θρίλερ του δεύτερου γύρου

Οι αναλύσεις συμφωνούν ότι ενόψει δεύτερου γύρου, ο Μακρόν θα επιχειρήσει να αλλιεύσει βουλευτές από την κατακερματισμένη κεντροδεξιά, προκειμένου να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, δηλαδή 289, ώστε να εξασφαλίσει μια κυβερνητική πλειοψηφία, ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις της ατζέντας του. 

Αν τα καταφέρει, τότε η αριστερή συμμαχία (NUPES) δεν θα μπει στην κυβέρνηση, παρά θα παραμείνει μια πολύ ισχυρή αντιπολίτευση, με όσα προβλήματα αυτό συνεπάγεται για το κυβερντικό έργο. Διαφορετικά, αν ο Μακρόν δεν πετύχει να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό των 289 και στο δεύτερο γύρο ανακηρυχθεί πρώτος ο συνασπισμός του Μελανσόν, τότε, θα πρέπει αναγκαστικά να συνεργαστεί με αυτόν, οπότε θα μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από το σημερινό.