Από 24 έως 26% προβλέπεται η αποχή, μικρότερη κατά 4,4 μονάδες η συμμετοχή σε σχέση με το 2017
Γαλλικές εκλογές

Από 24 έως 26% προβλέπεται η αποχή, μικρότερη κατά 4,4 μονάδες η συμμετοχή σε σχέση με το 2017

Μεταξύ 24 και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στη Γαλλία. 

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17:00 ώρα Γαλλίας (18:00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ισοπαλία Μακρόν-Λεπέν «βλέπει» βελγική εφημερίδα

Δημοσκόπηση της βελγικής εφημερίδας «La Libre» δείχνει ισοπαλία Μακρόν-Λεπέν και τρίτο τον Μελανσόν.

Αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, ο απερχόμενος πρόεδρος αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 24%, όπως και η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, ενώ ο υποψήφιος της Αριστεράς συγκεντρώνει το 19% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Πού ψήφισαν οι υποψήφιοι πρόεδροι

Ο Ε. Μακρόν ψήφισε στο Τουκέ στην περιφέρεια του Πα Ντε Καλέ, η Μαρίν Λεπέν στο Ενρί Μπομόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.

Μάχη Μακρόν - Λεπέν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δύο πρώτοι εκ των 13 υποψηφίων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστά άνω του 26%, ενώ η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κινείται περί το 23%.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα ρεύμα υπέρ της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν πάνω από 10% υπέρ του Μακρόν, να έχει κλείσει σημαντικά. Ουσιαστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει πάντως το ποσοστό της αποχής, ενδεχόμενη αύξηση της οποίας μπορεί να αποβεί εις βάρος τόσο της Λεπέν όσο και του Μελανσόν. Της Λεπέν διότι την ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό εργάτες και υπάλληλοι, κοινωνικές κατηγορίες με αυξημένες ροπές προς την αποχή. Του Μελανσόν διότι τον ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτω των 30 ετών που εμφανίζουν τις ίδιες ροπές.

Πολιτικοί αναλυτές καταλογίζουν στον Εμανουέλ Μακρόν «νωθρότητα» ως προς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ η Μαρίν Λεπέν έχει οργώσει τη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει παραδεχτεί ότι λόγω της Ουκρανίας δεν ενεπλάκη πολύ ενεργά στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ανέβασε τους τόνους έναντι της Λεπέν κατηγορώντας την ότι προβάλλει ακροδεξιές και ξενοφοβικές θέσεις καθώς και για τις σχέσεις της με τη Ρωσία του Πούτιν.

Από την άλλη, η Μαρίν Λεπέν εμφανώς καλλιεργεί μία πιο συναινετική εικόνα, αποφεύγοντας τις ακροδεξιές κορώνες του παρελθόντος και κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για αποτυχία στα εσωτερικά ζητήματα.