Απέτυχε η προσπάθεια να εκδιωχθεί η διοίκηση – «Νοθεία» καταγγέλλει ο Στ. Χατζηιωάννου
EasyJet

Απέτυχε η προσπάθεια να εκδιωχθεί η διοίκηση – «Νοθεία» καταγγέλλει ο Στ. Χατζηιωάννου

Απέτυχε η προσπάθεια του ιδρυτή της EasyJet να απομακρύνει τους τρεις υψηλόβαθμους διευθυντές της αεροπορικής εταιρείας, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που προκάλεσε η πρόσφατη παραγγελία αεροσκαφών από την Airbus, ύψους 5,5 δισ. δολαρίων. Με ανακοίνωσή του ο επιχειρηματίας, κατήγγειλε «νοθεία» στην ψηφοφορία υποστηρίζοντας ότι το 15% των μετοχών είναι στα χέρια «αχυρανθρώπων» που ελέγχονται από την Airbus. 

Αφορμή για την κλιμάκωση της διαμάχης στους κόλπους της αεροπορικής εταιρείας αποτέλεσε η πρόσφατη παραγγελία αεροσκαφών από την Airbus, ύψους 5,5 δισ. δολαρίων, εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο κ. Χατζηιωάννου, με αιχμηρή ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «νοθεία» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για «αχυρανθρώπους» που ελέγχονται από την Airbus, ενώ υποστήριξε πως σε διαφορετική περίπτωση η πρότασή του θα είχε υπερψηφιστεί με 134 εκατ. μετοχές υπέρ και 120 εκατ. κατά. Παράλληλα, ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας σημείωσε ότι θα συνεχίσει τη διερεύνηση των αιτιών «πίσω από αυτήν την ύποπτη σχέση μεταξύ των αχρείων της EasyJet και της Airbus».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «Carolyn McCall, o Andrew Findlay και ο Warrick Brady (όλοι τους στελέχη της easyJet εκείνο το διάστημα) παρευρέθηκαν σε κρυφό δείπνο με τον Marc Bonnant στο Ξενοδοχείο Schweizerhof στη Λουκέρνη στις 17 Νοεμβρίου 2016» και πως γνωρίζει ότι «ο ελληνικής καταγωγής Κίμων Σωτηρόπουλος, στέλεχος της Airbus, ήταν επίσης παρών στο κρυφό δείπνο».

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας σε ανακοίνωσή του ο Στέλιος Χατζηιωάννου ανέφερε τα εξής:

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί νοθεία, καθώς τουλάχιστον το 15% των μετοχών της easyJet βρίσκεται στην κατοχή τριών «αχυρανθρώπων» που ελέγχονται από την Airbus και άρα αποτελούν μέλη που μεροληπτούν υπέρ της Airbus και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Εάν αφαιρεθούν από την ψηφοφορία οι 60 εκ. μετοχές που ελέγχονται από την Airbus, τότε η πρόταση του Στέλιου Χατζηιωάννου θα είχε υπερψηφιστεί με 134 εκ. μετοχές υπέρ και 120 εκ. κατά.

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ την προσπάθειά μας, θα αποκαλύψουμε αυτούς τους «αχυρανθρώπους» και θα αποδείξουμε ότι αυτές οι μετοχές δεν θα έπρεπε να συνυπολογίζονται, σύμφωνα πάντα με τα όσα υπαγορεύουν οι κανόνες που ισχύουν για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange Listing Rules).

Είμαι επίσης ικανοποιημένος που είδα ότι πολλοί μικροί μέτοχοι – ιδιαίτερα όσοι είναι εργαζόμενοι της easyJet – μου έστειλαν μηνύματα υποστήριξης (περίπου 1 εκ. ανεξάρτητες μετοχές που στήριξαν την προσπάθεια του Στέλιου Χατζηιωάννου).

Αυτό που μένει τώρα είναι να συνεχίσω την αναζήτηση των αιτιών πίσω από αυτήν την ύποπτη σχέση μεταξύ των αχρείων της easyJet και της Airbus. Η εκστρατεία μου για την εύρεση πληροφοριοδότη με αμοιβή 5 εκ. λίρες Αγγλίας, έχει ήδη αποφέρει μερικά πολύ χρήσιμα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, οι αχρείοι της easyJet έκαναν χρήση των υπηρεσιών ενός αμφιλεγόμενου δικηγόρου στην Ελβετία ονομαζόμενου Marc Bonnant (για προσωπικούς λόγους και όχι προς όφελος της easyJet).

Η απάντηση του Προέδρου των αχρείων στο ερώτημά μου εάν κάποιος από αυτούς τον έχει συναντήσει ήταν ότι η εταιρεία (easyJet) «δεν έχει εκπροσωπηθεί ποτέ από τον Marc Bonnant». Δεν ήταν όμως αυτό το ερώτημά μου. Μπορώ να αποκαλύψω τώρα ότι η Carolyn McCall, o Andrew Findlay και ο Warrick Brady (όλοι τους στελέχη της easyJet εκείνο το διάστημα) παρευρέθηκαν σε κρυφό δείπνο με τον Marc Bonnant στο Ξενοδοχείο Schweizerhof στη Λουκέρνη στις 17 Νοεμβρίου 2016. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο ελληνικής καταγωγής Κίμων Σωτηρόπουλος, στέλεχος της Airbus, ήταν επίσης παρών στο κρυφό δείπνο.

Εάν αποδειχθεί ότι η συμφωνία με την Airbus είχε βασισθεί σε παράνομες δοσοληψίες, τότε μπορεί να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να υποβληθεί αγωγή κατά της Airbus για αποζημίωση, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο και την αξία της easyJet ως εταιρείας.»

EasyJet: Υπέρ της παραμονής της διοίκησης το 99% των ψήφων

Όπως δήλωσε η EasyJet, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα ψηφιακά, το 99% των ψήφων των ανεξάρτητων ήταν υπέρ της παραμονής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το μερίδιο του Στ. Χατζηιωάννου στην EasyJet ανέρχεται στο 34%.

«Η αεροπορική βιομηχανία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις και η άμεση προτεραιότητα του διοικητικού συμβουλίου ήταν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να οδηγήσει με επιτυχία την EasyJet σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τζον Μπάρτον, προσθέτοντας ότι «το διοικητικό συμβούλιο επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με όλους τους μετόχους της εταιρείας και ελπίζει να μπορέσει να επανασυνδεθεί εποικοδομητικά με τον Sir Stelios (σ.σ. Στ. Χατζηιωάννου)».

Όσον αφορά το ιστορικό της αντιπαράθεσης, η διοίκηση της EasyJet υποστηρίζει ότι η οικονομική θέση της εταιρείας είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει την κρίση, καθώς και ότι τα νέα αεροπλάνα χρειάζονται για να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα και να την βοηθήσουν να παραμείνει ανταγωνιστική κατά την επανέναρξη των πτήσεων.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, που ίδρυσε την EasyJet το 1995, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο το 2010 και έκτοτε έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με τη διοίκηση της εταιρείας. Όπως σημειώνει το Reuters, η αντίθεσή του στη συμφωνία για τα αεροσκάφη της Airbus ήταν τέτοια που τον Μάιο είχε προσφέρει ανταμοιβή 5 εκατομμυρίων λιρών σε οποιονδήποτε του παρείχε πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακύρωση της παραγγελίας.