7ος χρόνος, ημέρα 2148η
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Πρώτη αντίδραση Λουκασένκο: Απέτυχαν όσοι ήθελαν να μας βλάψουν- Δεχόμαστε «υβριδικό» πολέμο

Απέτυχαν όσοι ήθελαν να μας βλάψουν- Δεχόμαστε «υβριδικό» πολέμο
Pool Photo via AP, File

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έκανε το πρώτο το σχόλιο αναφορικά με το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair, που προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ υποστηρίζοντας ότι «απέτυχαν όσοι ήθελαν να βλάψουν» τη χώρα του.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας, Belta, ο Λουκασένκο αναφέρθηκε σε άτομα εντός και εκτός χώρας τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχουν «αλλάξει τις μεθόδους δράσεις τους κατά του κράτους», τονίζοντας πως «έχουν καταπατήσει πολλές κόκκινες γραμμές, έχουν ξεπεράσει τα όρια της κοινής λογικής και τις ανθρώπινης ηθικής». Δήλωσε επίσης ότι όσοι επικρίνουν το Μινσκ έχουν επιδοθεί σε έναν νέο, υβριδικό πόλεμο κατά της Λευκορωσίας.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος επέμεινε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό η χώρα του λειτούργησε σε βάση τη διεθνή νομοθεσία και υποστήριξε ότι η Δύση αρνείται την έρευνα σχετικά με το συμβάν.

«Έδρασα νομότυπα, προστάτευα τον λαό μου, έδρασα με βάση τους διεθνείς νόμους. Το αεροσκάφος βρέθηκε κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας της Λευκορωσίας (NPP). Τι θα γινόταν εάν το σύστημα ελέγχου του NPP ετίθετο σε πλήρη συναγερμό;» διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, κατήγγειλε πως όσοι επιθυμούν το κακό της Λευκορωσίας έχουν προχωρήσει από τη διοργάνωση διαδηλώσεων, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του λειτουργεί ως «πεδίο επιχειρήσεων» για μελλοντικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας.

Πηγή: Reuters