Απεργία στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά στην ιστορία

Απεργία στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά στην ιστορία

Συνδικάτα κάλεσαν σε απεργία στις 2 Ιουνίου στο Quai d' Orsay, το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που συμβαίνει μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του Υπουργείου, για να εκφράσουν τη «δυσαρέσκεια» τους απέναντι σε μια «χιονοστιβάδα μεταρρυθμίσεων», ειδικά αυτή που βάζει τέλος στο διπλωματικό σώμα της Γαλλίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Figaro. 

Η πρώτη φορά που είχε γίνει απεργία στο Υπουργείο ήταν το 2003 για θέματα αποζημιώσεων σύμφωνα με τον Ολιβιέ Ντα Σίλβα, υπεύθυνο συνδικάτου των εργαζομένων και αποτελεί απόδειξη «μιας πραγματικής δυσαρέσκειας σ' έναν θεσμό που δεν έχει αντιδραστική παράδοση». 

«Το Quai d'Orsay σταδιακά εξαφανίζεται», δηλώνουν ανήσυχα τα έξι συνδικάτα καθώς και μια ομάδα 400 νέων διπλωματών, καταγγέλλοντας ιδίως τη μεταρρύθμιση που καταγράφει το τέλος της σταδιοδρομίας των διπλωματών, τη μείωση των προξενικών δραστηριοτήτων, τις περικοπές θέσεων εργασίας - 50% λιγότερο προσωπικό σε όλες τις κατηγορίες σε 30 χρόνια. «Αυτά τα μέτρα που διαλύουν το διπλωματικό μας εργαλείο είναι ανοησίες σε μια εποχή που ο πόλεμος μόλις επέστρεψε στην Ευρώπη», γράφουν.

Η πιο αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση αφορά τη σταδιακή «εξάλειψη» έως το 2023 των δύο ιστορικών οργάνων της γαλλικής διπλωματίας, των πληρεξουσίων υπουργών και των συμβούλων εξωτερικών υποθέσεων.