Απειλές Ιράν και Χεζμπολάχ κατά ΗΠΑ και Ισραήλ

Απειλές Ιράν και Χεζμπολάχ κατά ΗΠΑ και Ισραήλ

Απειλές για πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων αλλά και της ισραηλινής επικράτειας εξαπέλυσαν ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ, Σαγέντ Νασράλαχ, και ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχσέν Ρεζαεΐ, στον απόηχο της αμερικανικής επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί. Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να καθίσταται πλέον εκρηκτική το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει την απόσυσρη των αμερικανικών δυνάμεων. 

Όπως αναφέρει το Reuters, o Νασράλαχ τόνισε πως η απάντηση στον φόνο του Ιρανού στρατηγού δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο του Ιράν, αλλά και των συμμάχων του στην περιοχή.

Στη συνέχεια κάλεσε σε επιθέσεις κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ (άσεις, πολεμικά πλοία και προσωπικό), τις οποίες χαρακτήρισε ως «δίκαιη τιμωρία». «Όταν τα φέρετρα των Αμερικανών στρατιωτών και αξιωματικών θα μεταφέρονται... στις ΗΠΑ, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του θα συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν την περιοχή και ότι θα χάσουν τις εκλογές», είπε ο Νασράλαχ.

Αυτή η στάση θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Μέση Ανατολή «ταπεινωμένες, ηττημένες και τρομοκρατημένες...όπως έχουν αποχωρήσει στο παρελθόν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ο Νασράλαχ δήλωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να πληγούν» Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή, διότι αυτό θα εξυπηρετούσε την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.

Με νεότερο τηλεγράφημά του το Reuters αναφέρει ότι Ο πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε σήμερα ότι η πόλη της Χάιφα στο Ισραήλ και ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν στόχο των αντιποίνων της Τεχεράνης για τον φόνο του στρατιωτικού διοικητή της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Η εκδίκηση του Ιράν απέναντι στην Αμερική για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί θα είναι σκληρή… Η Χάιφα και τα ισραηλινά στρατιωτικά κέντρα θα συμπεριληφθούν στα αντίποινα», είπε ο Μοχσέν Ρεζαεΐ, σε μια ομιλία του προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη για να θρηνήσει τον Σουλεϊμανί.

Εν μέσω του εκρηκτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί,το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας, απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, ζητώντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Παράλληλα το Ιράκ προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες στην επικράτεια της χώρας.