Αντιδυτικό κατηγορητήριο του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ στον ΟΗΕ

Αντιδυτικό κατηγορητήριο του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ στον ΟΗΕ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επιδόθηκε σήμερα σε ένα αντιδυτικό κατηγορητήριο ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τον «εγωισμό» των δυτικών ή τη βούλησή τους να «επωφεληθούν» πολιτικά από την πανδημία του κορονοϊού.

«Δυστυχώς, παρά την πανδημία και την προφανή ανάγκη να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους μας αρνούνται να επανεξετάσουν την εγωιστική γραμμή τους και να εγκαταλείψουν τις καταναγκαστικές προσεγγίσεις τους», δήλωσε σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές πρωτεύουσες έχουν «την επιθυμία να επωφεληθούν από την πανδημία για να τιμωρήσουν τις ανεπιθύμητες κυβερνήσεις», κυρίως αρνούμενες την αναστολή των οικονομικών κυρώσεων στο πλαίσιο της μάχης κατά της Covid-19.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως η πανδημία «όξυνε παλαιά προβλήματα όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία», εκτιμώντας πως «οι διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έφεραν στο φως τις συστημικές ανισότητες αυτών των χωρών».

Ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε, τέλος, «τη μισαλλοδοξία έναντι εναλλακτικών απόψεων» εκ μέρους «αυτών που εδώ και δεκαετίες διακηρύσσουν την ελευθερία της έκφρασης σ' ολόκληρο τον κόσμο», στρεφόμενος κυρίως εναντίον της πρόσφατης απαγόρευσης ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στις βαλτικές χώρες και στην Ουκρανία, καθώς και εναντίον των αμερικανικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτά τα τελευταία, διαβεβαίωσε, «χειραγωγούν ανοικτά την κοινή γνώμη απαγορεύοντας ή λογοκρίνοντας περιεχόμενα».