Ανταρσία της αστυνομίας κατά του Μοράλες στη Βολιβία

Ανταρσία της αστυνομίας κατά του Μοράλες στη Βολιβία

Του Γιάννη Μαντζίκου

Μονάδες της αστυνομίας σε τρεις πόλεις της Βολιβίας στασίασαν την Παρασκευή εναντίον του σοσιαλιστή προέδρου Έβο Μοράλες, καθώς η αντιπολίτευση συνεχίζει να απαιτεί την παραίτησή του στους δρόμους αμφισβητώντας τη νίκη του από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 20ή Οκτωβρίου.

Η πρώτη που στασίασε ήταν η Τακτική Μονάδα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (UTOP) της πόλης Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, πριν την ακολουθήσουν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη Σούκρε (νότια) και στη Σάντα Κρους, πλούσια περιοχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Ο Έβο Μοράλες, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου με ποσοστό 47,08%, έναντι 36,51% του κεντρώου Κάρλος Μέσα, με την αντιπολίτευση κάνει λόγο για «νοθεία». Ο Μοραλες εξασφάλισε έτσι ποσοστό υψηλότερο του 40% και διαφορά μεγαλύτερη από δέκα μονάδες έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, όπως απαιτείτο για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο και να αποφύγει τη διεξαγωγή δεύτερου τη 15η Δεκεμβρίου. Ο δεύτερος γύρος θεωρείτο δυνητικά πιο επικίνδυνος για τον πρόεδρο, καθώς η αντιπολίτευση αναμενόταν να συσπειρωθεί πίσω από τον Μέσα στην προσπάθεια να τον απομακρύνει από το αξίωμα.

Στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν μετά τις εκλογές, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 140 τραυματίστηκαν.

Σημειώνεται ότι το 2016, ο Μοράλες θέλησε με δημοψήφισμα αλλάξει το Σύνταγμα του 2009 που επέτρεπε μόνο δύο θητείες στη προεδρία. Όμως οι βολιβιανοί του απάντησαν με ένα μεγαλοπρεπές «Όχι» κι αυτός αμέσως στράφηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο (τους δικαστές του οποίου διόρισε προσωπικά) για να αλλάξει τα αποτελέσματα.