Ανοικτό αφήνει ο Μ. Ακιντζί το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ν. Αναστασιάδη

Ανοικτό αφήνει ο Μ. Ακιντζί το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ν. Αναστασιάδη

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη τις επόμενες ημέρες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επιβεβαιώνοντας ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με αφορμή τα γενέθλιά του, ο κ. Αναστασιάδης του πρότεινε να βρεθούν. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης «σίγουρα μπορεί να γίνει μια γενική αξιολόγηση της κατάστασης. Το θεωρώ ωφέλιμο να γίνει» σημείωσε.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Ακιντζί δήλωσε: «Δεν του απάντησα αρνητικά, αλλά συμπλήρωσα αυτό: εάν εμείς βρεθούμε δεν θα είναι αντιληπτό όπως μια συνάντηση δύο οποιωνδήποτε ανθρώπων. Όταν βρεθούν οι ηγέτες δύο κοινοτήτων υπάρχουν δύο στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το πρώτο είναι ότι υπό τις περιστάσεις η δική μου στάση είναι πολύ ξεκάθαρη, δεν θέλω να δοθεί η εντύπωση ότι συνεχίζεται η διαδικασία των παλιών διαπραγματεύσεων. Εγώ είμαι που δήλωσα ότι εκείνη η εποχή έκλεισε. Γι'' αυτό δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ξανασυνεχίζει η ίδια διαδικασία κατά κάποιον τρόπο. Αυτό το είπα»

Το δεύτερο στοιχείο, κατά τον κ Ακιντζί, είναι ότι, όταν δεν υπάρχει το έδαφος, δεν θέλει να δίδονται λάθος μηνύματα στον κόσμο. Εκτός αυτού, συνέχισε, ο ίδιος έχει πει πως πρέπει να γίνει μια συνάντηση (ηγετών) για να ορισθεί η ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου.

Την ίδια ώρα προβληματισμό έχουν προκαλέσει στον Ν. Αναστασιάδη οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για το Κυπριακό, μετά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για «παράθυρο που κλείνει» και «εθνικό τσουνάμι», ενώ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου, υποστήριξε πως «ρίχνουμε σταδιακά τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στον κάλαθο των αχρήστων».

Με τη δήλωση «έχω κουραστεί τις τελευταίες μέρες να ακούω εκτιμήσεις, να ακούω για ''τσουνάμια'', να ακούω πολλά» ο πρόεδρος της Κύπρου έδειξε τη δυσφορία του, την οποία δεν άφησε αναπάντητη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας στο twitter: «Μαζί μάς κατηγορούσαν για κινδυνολόγους για δεκαετίες @AnastasiadesCY. Απλά, γιατί εκφράζαμε την ειλικρινή αγωνία μας για τον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου».

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα συνεδριάσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό με τη στάση της Τουρκίας θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό περιμένει σήμερα».

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ