Πάγοι - «ζόμπι» απειλούν την ανθρωπότητα

Πάγοι - «ζόμπι» απειλούν την ανθρωπότητα

Κατά τουλάχιστον 27 εκατοστά (10,6 ίντσες) θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως, αριθμός υπερδιπλάσιος από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα, εξαιτίας των πάγων - «ζόμπι» που λιώνουν στη Γροιλανδία, όπως αναφέρει νέα μελέτη, την οποία δημοσιεύει το Accociated Press. Πρόκειται για νεκρό πάγο, ο οποίος είναι προσκολλημένος σε πάγους χωρίς να αναπληρώνεται και αναπόφευκτα θα σηκώσει θάλασσες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Ουίλιαμ Κόλγκαν, παγετωνολόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Climate Change, αναφέρει ότι η στάθμη των θαλασσών θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 30 ίντσες (78 εκατοστά). Αντίθετα, η περσινή έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προέβλεψε ένα εύρος από 2 έως 5 ίντσες (6 έως 13 εκατοστά) για πιθανή άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας μέχρι το έτος 2100.

Σε κανονικές συνθήκες η χιονόπτωση στα βουνά της Γροιλανδίας ρέει προς τα κάτω «επαναφορτίζοντας» τις πλευρές των παγετώνων και εξισορροπώντας ό,τι λιώνει στις άκρες. Ωστόστο τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει λιγότερη αναπλήρωση και περισσότερη τήξη, δημιουργώντας ανισορροπία. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το φαινόμενο ως «πείνα», καθώς υπολογίζεται ότι θα λιώσει το 3,3% του συνολικού όγκου πάγου της Γροιλανδίας.

Περισσότεροι από 120 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου είναι ήδη καταδικασμένοι να λιώσουν. Όταν αυτός ο πάγος γίνεται νερό, εάν συγκεντρωνόταν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι θα ήταν 37 πόδια (11 μέτρα) βάθος.

Στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας δεν έχουν υπολογιστεί οι παλίρροιες και οι καταιγίδες, οι οποίες θα επιβαρύνουν το πρόβλημα, με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.