Ανησυχία για το ρήγμα της Ανατολίας μετά τον σεισμό στην Κωντσαντινούπολη

Ανησυχία για το ρήγμα της Ανατολίας μετά τον σεισμό στην Κωντσαντινούπολη

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής καθώς ξύπνησε μνήμες από την πολύνεκρη δόνηση των 7,2 Ρίχτερ του 1999. Την ίδια στιγμή επανέρχονται τα σενάρια για το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος της Ανατολίας που μπορεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σεισμολόγων, να δώσει σεισμό έως 7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός μεγέθους  5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ζημιές προκλήθηκαν σε δύο τζαμιά, ενώ οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και οι κάτοικοι έτρεξαν να απομακρυνθούν από τα κτίρια. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters, πως αισθάνθηκαν τα κτίρια να κουνιούνται στην πόλη στη διάρκεια του σεισμού.

Καθηγητές σεισμολογίας στην Τουρκία αναφέρονται στο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο στην πραγματικότητα, είναι ένα πλέγμα ρηγμάτων μήκους 70 χιλιομέτρων. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημσοσιότητας σενάρια σύμφωνα με τα οποία η ενεργοποίηση του ρήγματος νοτίως της Κωνσταντινούπολης μπορεί να δώσει σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή και παραπάνω. 

Εκφράζουν δέ φόβους για μεγαλύτερο σεισμό αφού όπως τονίζουν το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμική δόνηση που να αγγίξει και τα 7 Ρίχτερ.

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, ο σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικές περιοχές. 

«Ο σεισμός πράγματι μας τράνταξε στην αρχή και μετά συνεχίστηκε, ίσως έγινε τόσο αισθητός γιατί το κτίριο είναι πολύ ψηλό», είπε ο 27χρονος Οζγκέ Ετζάν, ένας εργαζόμενος σε χρηματοοικονομική εταιρία στη συνοικία Λεβέντ της Κωνσταντινούπολης, όπου ο κόσμος είχε βγει έξω από τα κτίρια.

«Παρά το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο, δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα ειδήσεις πολύ θλιβερές, απλά για κάποιες μικρές ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ευ. Λέκκας: Κομβικό το σημείο του σεισμού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο One Channel, «ο χώρος που έγινε είναι ένας χώρος κομβικός γιατί έχουμε να κάνουμε με το ρήγμα της Ανατολίας και με τις προγενέστερες μεγάλες δονήσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν το 1999 στο Ιζμίτ».

Όπως είπε, το ρήγμα της Ανατολίας «είναι ένα ρήγμα το οποίο δραστηριοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το ανατολικό μέρος της Τουρκίας έως το δυτικό. Το 1999 είχε σπάσει το τμήμα το οποίο είναι στο Ιζμίτ και περιμένουμε βεβαίως να σπάσει το τμήμα που είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη».

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Λέκκα, αυτός δεν είναι ο ισχυρότερος σεισμός που μπορεί να δώσει το ρήγμα. «Μπορεί να δώσει μέχρι 7 βαθμούς» είπε.