Αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Ευρώπη - Στο επίκεντρο Γαλλία, Ισπανία

Αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Ευρώπη - Στο επίκεντρο Γαλλία, Ισπανία

Στο «μάτι» του κυκλώνα της πανδημίας βρίσκεται, για μία ακόμα φορά, η Ευρώπη. Η Ισπανία είναι στη δυσμενέστερη κατάσταση, καθώς έχει τις περισσότερες ημερήσιες λοιμώξεις από όλα τα κράτη της δυτικής Ευρώπης, ακολουθούμενη από τη Γαλλία.

Στην Ισπανία, οι εικόνες των προηγούμενων μηνών επιστρέφουν καθώς, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ισπανία έφτασαν τις 3.163 χθες. Την ίδια ώρα, η Πολεμική Αεροπορία στήνει ήδη ένα νοσοκομείο εκστρατείας 400 τετραγωνικών μέτρων στον χώρο στάθμευσης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Σαραγόσα.

Τις επτά τελευταίες ημέρες, η επαρχία της Αραγονίας είναι η ισπανική περιφέρεια που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων με 270 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους, 242 νοσηλείες και 32 θανάτους, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Επί ποδός "πολέμου" βρίσκεται και η Γαλλία, όπου πριν από μερικές ημέρες, επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα αξιοθέατα και τους δρόμους της πρωτεύουσας. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 2.524 νέα κρούσματα της κορονοϊόυ μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου έληξαν τα μέτρα καραντίνας στη χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκάμπριελ Αταλ προειδοποίησε σήμερα ότι οι αρχές θα εντείνουν σταδιακά τους αστυνομικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες φορούν μάσκα –όπου είναι υποχρεωτική– και τηρούν τις αποστάσεις. "Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο (…) Θα κινητοποιήσουμε τις αστυνομικές δυνάμεις για να κάνουν ελέγχους".

Η Γερμανία κατέρριψε χθες το ρεκόρ τριμηνίας, με τα νέα ημερήσια κρούσματα να ανέρχονται σε 1.200, αύξηση που ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, απέδωσε στην επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές τους. Ανάλογη είναι η ανησυχία και στην Ολλανδία όπου Γιααπ φαν Ντίζελ  επικεφαλής επιδημιολόγος δήλωσε την στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 55%. Ο αριθμός μεταφράζεται σε ημερήσιο μέσο όρο πάνω από 500, σε σύγκριση με σχεδόν 1.200 στην κορυφή της πανδημίας.

Στο Βέλγιο, όπου επίσης καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νέων λοιμώξεων, η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική σε όλους, άνω των 12 ετών, που κινούνται στους δημόσιους χώρους στις Βρυξέλλες.