Αναφορές για τοξικό νέφος στο Σεβεροντονέσκ και για βασανιστήρια στη Χερσώνα
Ουκρανία

Αναφορές για τοξικό νέφος στο Σεβεροντονέσκ και για βασανιστήρια στη Χερσώνα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι τοπικές αρχές στο Λουγκάνσκ, μετά τις αναφορές για ανατίναξη εγκαταστάσεων με χημικά στο εργοστάσιο Azot στο Σεβεροντονέτσκ, καθώς και για τοξικό νέφος. Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, μόλις το 20% της πόλης παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, οι δυνάμεις των Ρώσων εισβολέων διέπραξαν βασανιστήρια σε βάρος κατοίκων της ελεγχόμενης από τη Μόσχα Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν καθημερινά έως και 100 στρατιώτες. 

Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών

Οι κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ στο Λουγκάνσκ κλήθηκαν να παραμείνουν στα καταφύγια μετά το τοξικό νέφος που φέρεται να υψώθηκε πάνω από εργοστάσιο χημικών.

Πλάνα δείχνουν καφέ νέφη να υψώνονται μετά την ανατίναξη εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο χημικών Azot, ένα από τα μεγαλύτερα τους είδους του στην Ουκρανία, που απασχολεί περίπου 7.000 άτομα.

Το BBC για «σημάδια βασανισμού»

Εντωμεταξύ, οι δυνάμεις των Ρώσων εισβολέων κατηγορούνται ότι διέπραξαν βασανιστήρια σε βάρος κατοίκων της ελεγχόμενης από τη Μόσχα Χερσώνας.

Το BBC έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες κατοίκων που δηλώνουν ότι βασανίστηκαν, ενώ βρίσκονταν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού σε νοσοκομείο της Χερσώνας, ο οποίος ανέφερε ότι έχει δει σημάδια ηλεκτροπληξίας, ίχνη δέσμευσης στα χέρια και σημάδια προσπάθειας στραγγαλισμού στον λαιμό, καθώς και εγκαύματα στα πόδια και στα χέρια ανθρώπων.

Ζελένσκι: Δύσκολη η κατάσταση στα ανατολικά

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υφίστανται αυτή τη στιγμή έως και 100 νεκρούς και 500 τραυματίες κάθε μέρα.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Newsmax που μεταδόθηκε χθες, ο Ζελένσκι είπε: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Χάνουμε 60 έως 100 στρατιώτες την ημέρα, ενώ περίπου 500 στρατιώτες τραυματίζονται καθημερινά στις μάχες». Ο ίδιος ανέφερε ότι «πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας και στο νότιο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.