Αμήχανο το Πεκίνο μπροστά στις αντιδράσεις στο Χονγκ Κόνγκ

Αμήχανο το Πεκίνο μπροστά στις αντιδράσεις στο Χονγκ Κόνγκ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Κανένας κυβερνήτης στην 22χρόνη ιστορία του Χονγκ Κονγκ ως μέρος της Κίνας δεν είχε τόσο αρνητικά ποσοστά δημοτικότητας όσο η σημερινή κυβερνήτης Κάρι Λάμ. Συγκεκριμένα, η Λαμ η οποία είναι επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ την περίοδο που έχουν ξεσπάσει οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της πόλης, έχει δημοτικότητα που κινείται λίγο πάνω από 22% σύμφωνα με το Hong Kong Public Opinion Institute, όμως παραμένει στην θέση της.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Χονγκ Κονγκ είναι η μόνη ίσως περίπτωση από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν ανά τον πλανήτη το τελευταίο διάστημα, όπου δεν υπήρξε καμία παραίτηση αξιωματούχου. Χαρακτηριστικά, στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινιέρα άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο, στο Λίβανο ο πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι παραιτήθηκε, στο Πουέρτο Ρίκο ο κυβερνήτης Ρικάρντο Ροσέλο ακολούθησε το ίδιον δρόμο, ενώ αναμένεται και η παραίτηση του πρωθυπουργού του Ιράκ Αμπντέλ Αλ Μαχντί.

Εν τούτοις τίποτα ανάλογο δεν συνέβη στο Χονγκ Κονγκ του οποίου, η κυβερνήτης έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρόεδρο Σι Τζιπινγκ στην χθεσινή τους. συνάντηση. Η εμπιστοσύνη του Σι προς την Λαμ φάνηκε να διαψεύδει μάλιστα και τα δημοσιεύματα που ήθελαν το Πεκίνο να ψάχνει αντικαταστάτη της, το αμέσως επόμενο διάστημα. «Ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της κεντρικής κυβέρνησης προς την Κάρι Λαμ και αναγνώρισε το έργο της και αυτό της ηγετικής της ομάδας», μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua. «Ο τερματισμός της βίας και η αποκατάσταση της τάξης παραμένει το πιο σημαντικό έργο για το Χονγκ Κονγκ αυτή την περίοδο», αναφέρεται επίσης.

Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι το ΚΚ Κίνας όπως και ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ ξανά ανάλογη περίπτωση με συνέπεια να βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος». Η κατάσταση εξάλλου δεν είναι ίδια με το 2003, όταν είχαν ξεσπάσει μεγάλες διαδηλώσεις οι οποίες οδήγησαν σε παραίτηση τον τότε κυβερνήτη Τούνγκ Τσι-Χουα δυο χρόνια αργότερα. Τότε δεν υπήρχε το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας και η απαίτηση των διαδηλωτών για μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν τις πολιτικές ελευθερίες.

Με βάση αυτά, αν η Λαμ οδηγηθεί σε παραίτηση τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των διαδηλωτών, οι οποίοι ωστόσο δεν θα αρκεστούν σε αυτή, ζητώντας να εφαρμοστούν άμεσα μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα. Αν η Λαμ παραμείνει τότε φαίνεται να επιβεβαιώνεται το επιχείρημα του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας του Demosisto σύμφωνα με το οποίο «η Λάμ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μαριονέτα του Πεκίνου, η οποία δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση μόνη της». 

Οι διαμερισματικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον επόμενο μήνα στο Χονγκ Κονγκ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφερόν αφού εκτός των άλλων έχει αποκλειστεί ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές ο Τζόσουα Γουόνγκ.