Αμερικανός αξιωματούχος: «Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας»

Αμερικανός αξιωματούχος: «Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας»

Οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε συγκεκριμένα πως ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανέφερε ότι έχουν αποσυρθεί «όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού)», της βασικής συνιστώσας του SDF που όμως θεωρείται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Τουρκία». Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Παράλληλα, ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές του SDF, επιβεβαίωσε την εξέλιξη. «Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας (...) και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών, απόψε το βράδυ, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον, γράφει το Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον η Άγκυρα σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης εκεχειρίας. «Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε», τόνισε ο αξιωματούχος.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ΗΠΑ αναμένουν πως η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος».

AP Photo/Hadi Mizban