«Ακροβατικά» σε τεντωμένο σκοινί για Τραμπ και Ιράν

«Ακροβατικά» σε τεντωμένο σκοινί για Τραμπ και Ιράν

Του Γιάννη Μαντζίκου

Δεν είναι λίγοι αναλυτές οι οποίοι παρά τις δηλώσεις των Ιρανών αξιωματούχων και του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν επιθυμούν σύγκρουση, πιστεύουν ότι αυτή μπορεί να έρθει «από ατύχημα».

Σε αρκετά αμερικανικά μέσα υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Τραμπ δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν, μια υπόσχεση που είχε δώσει στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016, όταν έλεγε ότι η Αμερική πρέπει να φύγει από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Η άποψη αυτή ισχυροποιείται από το γεγονός ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, οι Αμερικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου, όποτε ένας ακόμα «αχρείαστος» πόλεμος ίσως να κόστιζε στον Τραμπ την επανεκλογή του.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα λεγόμενα και μη εξαιρετέα «γεράκια» εντός της κυβέρνησης του, με πρώτον τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζόν Μπόλτον ο οποίος κατά την προηγούμενη θητεία Ρεπουμπλικανού πρόεδρου, του Τζορτζ Μπους του Νεότερου πίεζε από τη θέση Πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη για σύγκρουση με το Ιράν. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, μέσα που που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της κυβέρνησης όπως το συντηρητικό «Daily Caller» ή το «The Hill» έχουν εμφανίσει τον Τραμπ δυσαρεστημένο με τον Μπόλτον και τις επιλογές του, κυρίως στη Βενεζουέλα όπου φέρεται να του είχε υποσχεθεί σύντομη επικράτηση του Χουάν Γκουαιδό.

Οι αμφιβολίες του Τραμπ φαίνονται στα όσα είπε από την περασμένη Πέμπτη και μετά. Αρχικά έλεγε ότι το «Ιράν έκανε μεγάλο λάθος», κάτι που ερμηνεύτηκε ως προάγγελος επίθεσης, στη συνέχεια έδωσε ελαφρυντικά στην Τεχεράνη, αναφερόμενος «σε λάθος» και στο γεγονός ότι το αεροσκάφος «ήταν μη επανδρωμένο». Την Κυριακή, με αφορμή την ανάκληση του χτυπήματος στο Ιράν προχώρησε σε νέες δηλώσεις λέγοντας «δεν ανακάλεσα το χτύπημα όπως μεταφέρουν λάθος τα μέσα ενημέρωσης, απλά το σταμάτησα για αυτή τη φορά»!

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι τελικά ο Τραμπ δεν εδωσε το πρασινο φως θεωρήθηκε μια επικράτηση του έναντι των σκληροπυρηνικών εντός της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα, ούτε οι μετριοπαθείς της Τεχεράνης στους οποίους ανήκει (θεωρητικά) ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ούτε ο σκληρός κύκλος των αγιατολάχ με πρώτον τον Αλί Χαμενεί δεν φαίνεται να επιθυμούν πόλεμο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία του Ιράν δεν είναι σε θέση να αντέξει μια σύρραξη με τις ΗΠΑ και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι "χαμηλής έντασης" επεισόδια όπως αυτό της περασμένης εβδομάδας.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν, εν τέλει οι δύο πλευρές έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως εδώ και καιρό επιθυμεί ο Τραμπ ή αν κάποιος βάλει φωτιά στον Περσικό έστω και από «ατύχημα».