Άκαρπες οι συνομιλίες Κόρμπιν - Μέι για το Brexit

Άκαρπες οι συνομιλίες Κόρμπιν - Μέι για το Brexit

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες συνομιλίες Συντηρητικών και Εργατικών για το Brexit, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, να δηλώνει σε επιστολή του προς την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι πως η έλλειψη προόδου και η κυβερνητική αστάθεια σημαίνει πως οι συζητήσεις «προχώρησαν όσο περισσότερο μπορούσαν».

Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες για την πολυπόθητη συναίνεση μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και των Τόρις είχαν αναπτερωθεί έπειτα από τη δέσμευση της βρετανίδας πρωθυπουργού να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι «οι συνομιλίες πήγαν όσο μακριά μπορούσαν να πάνε, όμως δεν υπάρχει συμφωνία».

Η επικείμενη αποχώρηση της Μέι ήταν ένας από τους λόγους για τον οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κόρμπιν, ο ίδιος αλλά και το κόμμα του διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με οποιαδήποτε συμφωνία προέκυπτε από τον συμβιβασμό των δύο πλευρών.

Όπως τονίζει σε σχετική επιστολή του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι συζητήσεις έγιναν σε «πνεύμα καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές», ότι ήταν «λεπτομερείς και εποικοδομητικές», ωστόσο «κατέστη σαφές ότι αν και υπήρχαν σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός, δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά που επίσης υπήρχαν».

Ο Τζ. Κόρμπιν επέρριψε ευθύνη και στις έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα στελεχών των Τόρις, που επιμένουν ότι η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευτεί τις δικές τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες ανά τον κόσμο, κάτι που θα καταστεί αδύνατο εφόσον ισχύσει η μόνιμη τελωνειακή ένωση, ένα πάγιο αίτημα των Εργατικών.

Μιλώντας μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες, η Μέι τόνισε εκ νέου «μόνο οι Συντηρητικοί μπορούν να δώσουν λύση στο Brexit» και επέρριψε ευθύνες για την κατάρρευση των συνομιλιών «στο διχασμό εντός των Εργατικών».

Σημειώνεται ότι βρετανίδα πρωθυπουργός δεσμεύτηκε χθες να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, αμέσως μετά την επόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ – ανεξαρτήτως τι θα προκύψει από αυτήν την τέταρτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Βρετανικών Βιομηχανιών Κάρολιν Φέρνμπέρν αποκάλεσε την παραπάνω εξέλιξη «ως μια ακόμα αποτυχημένη μέρα στην βρετανική πολιτική σκηνή», προσθέτωντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές φέτος».

Σημαντικές απώλειες καταγράφει το βρετανικό νόμισμα, ειδικά από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρας. Συγκεκριμένα, η στερλίνα να υποχωρεί 0,31% έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1.2758 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

στερλίνα

(πηγή γραφήματος: Bloomberg.com)