Αίγυπτος: Στους 10 οι νεκροί και 14 τραυματίες από πυρά εναντίον Χριστιανών Κοπτών

Αίγυπτος: Στους 10 οι νεκροί και 14 τραυματίες από πυρά εναντίον Χριστιανών Κοπτών

Στους 10 ανέρχονται τουλάχιστον οι νεκροί της ένοπλης επίθεσης εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Χριστιανούς προσκυνητές, στην αιγυπτιακή επαρχία Ελ Μίνια, ανακοίνωσε η ενημερωτική ιστοσελίδα Copts United επικαλούμενη εκπροσώπους της εκκλησίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές κοντά σε ένα μοναστήρι, στην Αίγυπτο. Το "πρακτορείο" Amaq της εξτρεμιστικής, ισλαμιστικής οργάνωσης, μετέδωσε την ανάληψη της ευθύνης, χωρίς ωστόσο να παράσχει καμία απόδειξη για την ανάμιξη τζιχαντιστών στην επίθεση αυτή.

Επίσημα στοιχεία εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου δεν έχουν δοθεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νεκρών υπάρχουν γυναίκες και παιδιά.

Οι δράστες, φαίνεται ότι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν ένοπλη επίθεση και σε τρίτο λεωφορείο, αλλά ο οδηγός του τρίτου λεωφορείου το κατάλαβε εγκαίρως και έτσι πρόλαβε να απομακρυνθεί. Η συγκεκριμένη επαρχία έχει βρεθεί στο στόχαστρο τρομοκρατών στο παρελθόν αφού τον Μάιο του 2017, 28 χριστιανοί προσκυνητές εκτελέστηκαν από το τοπικό Ισλαμικό Κράτος. 

Άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν Χριστιανοί Κόπτες σε μικρή απόσταση από την μονή του Αγίου Σαμουήλ που βρίσκεται στην επαρχία Ελ – Μίνια. 

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι δήλωσε ότι θα «τιμωρήσει σκληρά» τους δράστες. «Εύχομαι ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τη σκοτεινή τρομοκρατία και να εντοπίσουμε τους δράστες», έγραψε ο Σίσι στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Οι κόπτες που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, που αριθμεί 90 εκατομμύρια, είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής. Αντιμετωπίζουν συχνά επιθέσεις από τους μουσουλμάνους γείτονές τους που καίνε τα σπίτια και τις εκκλησίες τους σε φτωχικές αγροτικές περιοχές, από θυμό συχνά λόγω ενός διαθρησκευτικού ειδυλλίου ή λόγω της οικοδόμησης μιας εκκλησίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ