Αίγυπτος: Παιδιά τα περισσότερα θύματα από τη φωτιά στην εκκλησία

Αίγυπτος: Παιδιά τα περισσότερα θύματα από τη φωτιά στην εκκλησία

Τουλάχιστον 41 είναι οι νεκροί, με τα περισσότερα θύματα να είναι παιδιά, μετά την φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή σε εκκλησία στην πόλη της Γκίζας στην Αίγυπτο, όπως δήλωσαν δύο πηγές ασφάλειας στο Reuters.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η φωτιά ξέσπασε από βραχυκύκλωμα την ώρα που 5.000 πιστοί ήταν συγκεντρωμένοι στην εκκλησία Αμπού Σιφίν στη συνοικία Ιμπάμπα, με συνέπεια πολλά από τα θύματα να ποδοπατηθούν από τους πιστούς εντός της εκκλησίας από τον πανικό που επικράτησε, σύμφωνα με τις πηγές.

«Οι άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στον τρίτο και τέταρτο όροφο, ενώ είδαμε καπνό να βγαίνει από τον δεύτερο όροφο. Οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν για να κατέβουν και έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον», δήλωσε ο Γιασίρ Μουνίρ, ένας από τους πιστούς στην ίδια εκκλησία. «Τότε ακούσαμε έναν κρότο, σπίθες και φωτιά να βγαίνουν από το παράθυρο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και η κόρη του ήταν στο ισόγειο και μπόρεσαν να διαφύγουν.

Η φωτιά μπλόκαρε την είσοδο της εκκλησίας, προκαλώντας ταραχή, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν παιδιά.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του 2020, μια πυρκαγιά σε νοσοκομείο που νοσηλεύει ασθενείς με COVID-19 σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η φωτιά ξεκίνησε στον κλιματισμό του δεύτερου ορόφου ως αποτέλεσμα ηλεκτρικής δυσλειτουργίας.

Η εισπνοή καπνού ήταν η κύρια αιτία θανάτου, είπε. Οι οικογένειες όσων πέθαναν θα λάβουν 100.000 αιγυπτιακές λίρες (5.220 δολάρια), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Γκίζα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Νείλο από το Κάιρο.

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων που πέρασαν για να βρίσκονται με τον Κύριό τους σε έναν από τους οίκους λατρείας του», ανέφερε σε tweet ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο Maher Murad είπε ότι άφησε την αδερφή του στην εκκλησία μετά την προσευχή.

«Μόλις έφυγα από την εκκλησία μόλις 10 μέτρα, άκουσα τον ήχο της έκρηξης και είδα πυκνό καπνό», είπε.

"Αφού οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά, αναγνώρισα το σώμα της αδερφής μου. Τα πτώματα ήταν όλα απανθρακωμένα και πολλά από αυτά είναι παιδιά που βρίσκονταν σε παιδικό δωμάτιο στην εκκλησία."

Η κηδεία τελέστηκε για τους νεκρούς από τη φωτιά αργά την Κυριακή σε νεκροταφείο στην Γκίζα.

Βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια από πυρκαγιά σε εκκλησία στην Γκίζα της Αιγύπτου, εκφράζει με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το υπουργείο Εξωτερικών. Εξίσου, εκφράζει εγκάρδια συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η Ελλάδα στέκεται «με πλήρη αλληλεγγύη στους στενούς μας φίλους, τον λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου».