Αγώνας δρόμου στην ΕΕ με... φίνις την 1η Ιανουαρίου 2021

Αγώνας δρόμου στην ΕΕ με... φίνις την 1η Ιανουαρίου 2021

Τα θετικά σχόλια από τις κυρίαρχες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι-Renew και Πράσινοι), καθώς και τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), απέσπασε η πρόταση της Κομισιόν για το φιλόδοξο πακέτο 1,85 τρισ. ευρώ, που αφορά το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παρτίδα κρίθηκε. 

Δεν αρκεί, άλλωστε, να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της ομοφωνίας των «27» που απαιτείται προκειμένου το σχέδιο να πάρει σάρκα και οστά – κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολο.

Ταυτόχρονα, αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να αποφευχθούν τα χειρότερα – ειδικά στην περίπτωση που παρατηρηθεί αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο ή ενδεχομένως και νωρίτερα.

«Κλειδί» η γερμανική προεδρία

Το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αγγίζει το ποσό των 750 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 32 δισ. ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα), ενώ ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 θα ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, η διαδικασία είναι αναγκαίο να έχει ολοκληρωθεί πάση θυσία μέχρι το τέλος του 2020, ώστε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021. Κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι το μεγάλο βάρος θα πέσει στην Ανγκελα Μέρκελ και σε οργανωτικό επίπεδο, καθώς η Γερμανία είναι αυτή που αναλαμβάνει την περιοδική προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ήδη, λοιπόν, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου με πολύ σφιχτές προθεσμίες. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούλιο (πιθανώς σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, μετά την προγραμματισμένη για τις 18-19 Ιουνίου) πρέπει το Συμβούλιο (δηλαδή οι «27») να έχει συμφωνήσει στο πολιτικό πλαίσιο τόσο για την αναμόρφωση του τρέχοντος επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2014-'20), προκειμένου να μην υπάρξει κενό στη χρηματοδότηση των αναγκαίων δράσεων όσο και για το ύψος και τη διάρθρωση του αμέσως επόμενου (2021-'27), ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το σχέδιο για την «ΕΕ της επόμενης γενιάς».

Επίσης, οι κυβερνήσεις των εταίρων οφείλουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό όσον αφορά τους ίδιους πόρους που θα κινητοποιηθούν. Στη συνέχεια, αυτό είναι κάτι που εντός του καλοκαιριού καλείται να κάνει και η Ευρωβουλή. Ακολουθεί, στις αρχές του φθινοπώρου, η οριστικοποίηση και συγκεκριμενοποίηση της αναμόρφωσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, την οποία θα ακολουθήσει και η θέσπιση της αναγκαίας νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τελευταίες πινελιές

Η σύνοδος κορυφής του Οκτωβρίου θα κληθεί να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει σύγκλιση ή πρέπει να διεξαχθούν επιπλέον διαπραγματεύσεις ή ακόμη και να υπάρξουν αλλαγές στα υπάρχοντα σχέδια.

Με τελικό στόχο, φυσικά, στη σύνοδο του Δεκεμβρίου να ληφθούν ομόφωνα οι οριστικές αποφάσεις, να εγκριθούν και τους 27 εταίρους (όπου απαιτείται και με κοινοβουλευτική διαδικασία) και να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Όπως είναι προφανές, οι παγίδες και οι κακοτοπιές μέχρι τότε είναι πολλές και το «ατύχημα» παραμονεύει...