X. Γκουαϊδό: «Σαδιστικό καθεστώς», οδήγησε τη χώρα στη μιζέρια

X. Γκουαϊδό: «Σαδιστικό καθεστώς», οδήγησε τη χώρα στη μιζέρια

Νέα επίθεση κατά του καθεστώτος Μαδούρο εξαπέλυσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό κατά την έκτακτη σύσκεψη της εθνοσυνέλευσης, καλώντας παράλληλα τους πολίτες της χώρας σε νέες διαδηλώσεις την ερχόμενη Πέμπτη. 

Ο Γκουαϊδό τόνισε, με αφορμή τα συνεχιζόμενα blackout που έχουν βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι από τη προηγούμενη Πέμπτη, ότι «πρόκειται για ένα σαδιστικό καθεστώς που θέλει τους πολίτες μίζερους» προσθέτοντας με έμφαση πως πρέπει πλέον «ο στρατός  να κάνει μια επιλογή: να συνεχίσει να στηρίζει τον Μαδούρο ή να βοηθήσει τους συμπατριώτες του». 

Νωρίτερα με έγγραφο του προς την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας ο Γκουαϊδό ζήτησε  την κήρυξη κατάστασης «συναγερμού» σε όλη τη χώρα με αφορμή και τις πρόσφατες διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας που παρέλυσαν τη χώρα, εισήγηση η οποία εγκρίθηκε.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Γκουαιδο ζητούσε τη συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση «συναγερμού» για τουλάχιστον 30 ημέρες. 

Το γεγονός αυτό επιτρέπει, θεωρητικά, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, δρομολογώντας νέα σύγκρουση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που τον Φεβρουάριο εμπόδισε την εισροή τροφίμων και φαρμάκων στα σύνορα με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Ο Μαδούρο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί συγκάλυψη για σχέδια εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην χώρα.

Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι από μια εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την Πέμπτη, μπλακ άουτ, το οποίο μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως το μεγαλύτερο που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα. Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε το μπλακ άουτ σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση