Telegraph για Brexit: Η συμφωνία Μέι - Ε.Ε. κατέληξε να προσβάλλει σχεδόν τους πάντες

Telegraph για Brexit: Η συμφωνία Μέι - Ε.Ε. κατέληξε να προσβάλλει σχεδόν τους πάντες

Αφότου τελικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, κατόρθωσε να πείσει τις Βρυξέλλες να συναινέσουν σε ένα είδος συμφωνίας αποχώρησης, τώρα φαίνεται πιθανόν ότι το ίδιο της το κοινοβούλιο θα την καταψηφίσει. Όπως συμβαίνει συνήθως με τις στρατηγικές της "χρυσής οδού", η συμφωνία της Μέι με την ΕΕ κατέληξε να προσβάλλει σχεδόν τους πάντες, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Η χώρα και το κοινοβούλιο είναι πολύ διχασμένοι, μπερδεμένοι και αμετακίνητοι στις απόψεις τους, ώστε να υπάρχει συμβιβασμός. Κατευθυνόμαστε προς τη μητέρα όλων των πολιτικών κρίσεων, ίσως τη μεγαλύτερη όλων των εποχών. Η μοναδική ελπίδα της Μέι είναι οι Βρυξέλλες να συμβάλλουν στη διάσωσή της και να προσφέρουν αρκετές παραχωρήσεις επιτρέποντας στη Βρετανία να αποχωρήσει μονομερώς από την ασφαλιστική δικλείδα των δασμών. Ωστόσο, αυτή είναι μια απομακρυσμένη προοπτική.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που ήρθαν ως τη χαριστική βολή, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι η συμφωνία της Μέι θα ήταν ασύμβατη με μια ουσιαστική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Από τη στιγμή που οι ελεύθερες εμπορικές συμφωνίες με άλλα μέρη του κόσμου θα ήταν το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το Brexit, η ανωτέρω εξέλιξη αποτελεί πλήγμα. Παράλληλα, καταδεικνύει και το προφανές: όσο πιο κοντά βρίσκεσαι σε μια εμπορική ένωση, τόσο δυσκολότερο είναι να συνάψεις συμφωνία με μια άλλη και αυτό ακριβώς το δίλημμα τονίστηκε με τη συμφωνία της Μέι. Προσπαθώντας να μείνει κοντά στην Ευρώπη καθιστά δύσκολο να παραμείνει ταυτόχρονα κοντά και στην Αμερική, εκτιμά η Telegraph.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ