Ά. Μέρκελ: Λέει «αντίο» στο CDU, θέλει να παραμείνει καγκελάριος

Ά. Μέρκελ: Λέει «αντίο» στο CDU, θέλει να παραμείνει καγκελάριος

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά το νέο βαρύτατο πλήγμα που υπέστη το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Έσση. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ και του πρακτορείου Reuters, η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε στο προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών ότι δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφια τον Δεκέμβριο για την ηγεσία του κόμματος.

Έτσι, αν και η ίδια φέρεται να εκδήλωσε την πρόθεση να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι τη λήξη της θητείας της, το 2021, ουσιαστικά σηματοδότησε την αρχή του τέλους της εποχής Μέρκελ, ανοίγοντας παράλληλα την κούρσα για τη διαδοχή της. Κάτι, άλλωστε, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απαιτούσαν ολοένα περισσότεροι Γερμανοί, ακόμη όμως και στελέχη και μέλη της CDU. Μάλιστα, η βάση του κόμματος φέρεται να επέλεξε τις τοπικές εκλογές για να στείλει το μήνυμά της προς την καγκελάριο, οδηγώντας την πρακτικά στην έξοδο.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι οι άνθρωποι επιθυμούν ανανέωση στο CDU», ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Μάτερν Φον Μάρσαλ στην εφημερίδα Stuttgarter. Σημειώνεται ότι η εκλογή της νέας ηγεσίας της CDU είναι προγραμματισμένη για το τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Bild, πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία του CDU είναι ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της Καγκελαρίου, Φρίντριχ Μερτς.

Πλέον, όπως αναφέρει το Reuters, η επί 13 χρόνια καγκελάριος θα πρέπει να επενδύσει το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο που έχει σωρεύσει προκειμένου να διατηρήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό που αναγκάστηκε να δημιουργήσει μετά τις τελευταίες εκλογές. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει -άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Μέρκελ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η θέση της ως καγκελαρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν του αρχηγού του κόμματος, γεγονός το οποίο δημιουργεί τώρα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι το τι θα γίνει δεν εξαρτάται μόνο από την Μέρκελ και τις προθέσεις της (τις οποίες θα καταστήσει πιο σαφείς στη συνέντευξη Τύπου που έχει προαναγγείλει για σήμερα το μεσημέρι), αλλά και από τους εταίρους της Σοσιαλδημοκράτες. Οι τελευταίοι βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη μοίρα, καθώς επίσης υπέστησαν συντριβή στην Έσση -τη δεύτερη συνεχόμενη μετά τη Βαυαρία- αν και η πρόεδρός τους, Αντρέα Νάλες, απέκλεισε το σενάριο παραίτησής της. 

Το αποτέλεσμα στην Έσση

Σημειώνεται ότι η CDU αναδείχθηκε μεν πρώτο κόμμα στις χθεσινές εκλογές, ωστόσο σημείωσε απώλειες άνω των 11 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2013. Αντίστοιχες απώλειες σημείωσε και το SPD, που υποχώρησε κάτω από το 20% και ουσιαστικά είναι πλέον ισοδύναμο με τους Πράσινους, που για μια ακόμη φορά κατάφεραν να διπλασιάσουν την δύναμή τους. Εντυπωσιακή επίδοση σημείωσε και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Αυτό θα την αποσπάσει από την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως π.χ. τα προβλήματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνης και το Brexit.

 

Διαβάστε ακόμα:

- Γερμανία: Μεγάλες απώλειες για CDU και SPD στις εκλογές στην Έσση