JP Morgan: Αυξήθηκαν οι πιθανότητες για ακύρωση του Brexit

JP Morgan: Αυξήθηκαν οι πιθανότητες για ακύρωση του Brexit

Στο 40% ανέρχονται πλέον οι πιθανότητες η Βρετανία να ακυρώσει τη διαδικασία του Brexit μετά από μια σειρά από ταπεινωτικές κοινοβουλευτικές ήττες για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, εκτιμά η JP Morgan.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η JP Morgan επισημαίνει η πιθανότητα η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ διπλασιάστηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, φθάνοντας στο 40% από 20% προηγουμένως.

Μετά το δημοψήφισμα, οι επενδυτές θεωρούσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσε εντέλει να ανατραπεί, αν και δεν ποτέ δεν ήταν σαφές ποιος θα ήταν ο μηχανισμός γι' αυτό.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει τώρα την επιλογή να ανακαλέσει μονομερώς και να πάρει κάποιο χρόνο επιλέγοντας να αποφασίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια», ανέφερε ο Μάλκολμ Μπαρ, οικονομολόγος της J.P. Morgan σε σημείωμα προς τους πελάτες. Ο ίδιος δίνει πιθανότητα 10% για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, από το 20% προηγουμένως και πιθανότητα 50% για ένα συντεταγμένο Brexit, από το 60% προηγουμένως.

Χθες, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία της Μέι για το Brexit, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποσύρει την επίσημη γνωστοποίηση της πρόθεσης αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να χρειάζεται τη συμφωνία των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών.

Ενώ αυτό δεν αποτελεί δεσμευτική πρόταση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει ακόμα καταλήξει σε μια απόφαση, η πρόταση του γενικού εισαγγελέα Μανουέλ Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα επίσης αύξησε τις πιθανότητες να μην συμβεί το Brexit όπως προγραμματίζεται στις 29 Μαρτίου.