Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν μακριά από τις κάμερες

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν μακριά από τις κάμερες

Ιδιωτική συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ.Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου και της Τουρκικής Προεδρίας.

Η συνάντηση, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως δεν είχε προηγουμένως προγραμματιστεί, ήταν διάρκειας περίπου μισής ώρας, αναφέρει το πρακτορείο.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φαχρετίν Αλτούν, αναφέροντας πως η συνάντηση ήταν «πολύ παραγωγική».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ, αναφέροντας πως «Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία που έχει η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη συμμαχία, η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια».

Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, η συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν διεξήχθη μακριά από τις κάμερες, σε αντίθεση με σειρά άλλων συναντήσεων υψηλού επιπέδου που είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ για την επέτειο 70 χρόνων από την ίδρυση του Βορειοτλαντικού Συμφώνου.

Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι κατά την διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δέχθηκε την διπλωματική στήριξη του Προέδρου Τραμπ, ακόμα και στο ζήτημα της αγοράς του ρωσικού βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος S400.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται κοντά στο Λονδίνο σε μια σύνοδο κορυφής που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών του διεθνούς οργανισμού για τις δαπάνες, τις μελλοντικές απειλές, περιλαμβανομένης της Κίνας και τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία.