12,75 εκατ. κρούσματα με 563.942 θανάτους παγκοσμίως
Κορονοϊός

12,75 εκατ. κρούσματα με 563.942 θανάτους παγκοσμίως

Περισσότερα από 12,75 εκατομμύρια άνθρωποι αναφέρεται ότι έχουν νοσήσει από το νέο κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ 563.942 έχουν πεθάνει σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του  ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Τα περιστατικά των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές, από τον εντοπισμό των πρώτων περιστατικών στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ μάλιστα καταγράφηκαν χθες Σάββατο 66.528 επιβεβαιωμένα κρούσματα  από τον SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ στη χώρα η οποία υφίσταται μακράν το πιο σκληρό χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός δε αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε έτσι χθες τα 3.242.073, σύμφωνα με τα στοιχεία του εν λόγου πανεπιστημίου. Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 760, στους 134.729, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα κρούσματα σε ημερήσια βάση ξεπέρασαν τα 60.000 για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο στις ΗΠΑ καθώς, κατά την άποψη των ίδιων των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, η εξάπλωση του κορονοϊού έχει τεθεί εκτός ελέγχου σε πολλές πολιτείες.

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε δημόσια εμφάνιση φορώντας μάσκα προστασίας χθες Σάββατο -μπλε σκούρα με τον θυρεό του Λευκού Οίκου τυπωμένο πάνω της- κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ. Ο Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της επιδημιολογικής κατάστασης, απέφευγε ως χθες να κάνει χρήση αυτού του μέσου ατομικής προστασίας, όπως ακριβώς και πολλοί από τους οπαδούς του.

Αξίζει να επισημανθεί πως τα δύο τρίτα των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τη διαχείριση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία από τον Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ABC και μεταδόθηκε προχθές Παρασκευή. Τον Απρίλιο, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 50%. Οι δημοσκοπήσεις δε ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου δίνουν το τρέχον διάστημα κατά μέσον όρο προβάδισμα εννέα μονάδων στον Δημοκρατικό αντίπαλο του Τραμπ στην αναμέτρηση, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Βραζιλία

Στη Βραζιλία πάλι, τη δεύτερη κυριότερη εστία της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 1.071 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασαν τα 1.839.850 (+38.523), σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής χθες Σάββατο.

Συνολικά, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 71.469 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Τα στοιχεία μάλιστα που ανακοινώνουν οι βραζιλιάνικες υγειονομικές αρχές χαρακτηρίζονται υποτιμημένα σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την πραγματικότητα από μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 100 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.755 νέα κρούσματα από τον νέο κορονοϊό. Έτσι ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 11.272 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που συμπεριλαμβάνουν 3.484 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στην COVID-19, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επί συνόλου 312.029 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Να σημειωθεί πως διευκρινίζεται ότι τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 24.034. Στον αντίποδα, 281.114 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

 Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες άλλους 539 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 6.094 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 34.730 θανάτους επί συνόλου 295.268 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ο δε Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση της κρίσης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα. Στις αρχές της εβδομάδας εκτίμησε ότι η πανδημία ενδέχεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον τον Απρίλιο, ενώ προειδοποίησε πως τα κρούσματα μόλυνσης ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν την περίοδο της εποχικής γρίπης, που ξεκινά τον Οκτώβριο, και να συνεχίσουν να αυξάνονται τον χειμώνα.

Αίγυπτος

Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι καταγράφηκαν 67 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 923 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 3.769 νεκρούς επί συνόλου 81.158 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 602 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολό τους να φθάνει τους 23.876.

Να σημειωθεί πως το πρώτο κρούσμα από τον κορονοϊό επιβεβαιώθηκε στην Αίγυπτο τη 14η Φεβρουαρίου. Ο πρώτος θάνατος ανακοινώθηκε την 8η Μαρτίου.

Οι δε διεθνείς πτήσεις ξανάρχισαν στη χώρα την 1η Ιουλίου, μετά την αναστολή τους για πάνω από τρεις μήνες. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ήρθη, ενώ επετράπη σε εστιατόρια, καφέ, θέατρα, ξενοδοχεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους να επαναλειτουργήσουν, αν και με μειωμένη προσέλευση σε όλες τις περιπτώσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Καΐρου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, που είχε πρακτικά παραλύσει.

Ρωσία

Οι αρχές της Ρωσίας κατέγραψαν συνολικά 6.615 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, με τα οποία αυξάνεται σε 727.162 ο συνολικός αριθμός τους. Το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης με την Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, προσθέτει μάλιστα σε ανακοίνωσή του ότι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την νόσο αυτή το τελευταίο 24ωρο.

Με αυτούς ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη χώρα ανέρχεται σε 11.335, σύμφωνα με την ίδια αρχή.

Μέχρι σήμερα 501.061 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τη νόσο, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης με την Covid-19. 

Γερμανία

Ακόμη τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα εντοπίστηκαν 248 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει τους 9.063 νεκρούς επί συνόλου 198.804 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.197 κρούσματα από τον κορονοϊό. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα έφθασε έτσι τους 354 νεκρούς επί συνόλου 37.463 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από 130 σε 134, από το σύνολο των 471. Από την άλλη, 201 ασθενείς ανέρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί να φθάνουν τους 18.814.

Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες ενημερώθηκε για επτά νέα κρούσματα από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, όλα τους «εισαγόμενα», κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που επιβεβαιώνεται ότι έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην επικράτεια.

Συγκεκριμένα τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Τιαντζίν, δύο στη Σαγκάη και ένα στην επαρχία Τζετζιάνγκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης και δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, πάντα κατά το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Στα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 326 άνθρωποι, τρεις σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στον αντίποδα, 11 έλαβαν εξιτήριο χθες, αφού κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε τα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.594 κρουσμάτων μόλυνσης.

Αυστραλία

Η Βικτόρια κατέγραψε 273 νέα κρούσματα κορονοϊού και άλλον έναν θάνατο από την Covid-19 σήμερα, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται μια εβδομάδα με τριψήφιους αριθμούς νέων κρουσμάτων στην πολιτεία αυτή της Αυστραλίας, την ώρα που οι αρχές της αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν νέες εστίες της επιδημίας.

Η Μελβούρνη, μάλιστα η πρωτεύουσα της δεύτερης πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας, βρίσκεται υπό καραντίνα για έξι εβδομάδες από την Πέμπτη έπειτα από έξαρση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού που οφείλονται σε μετάδοση στην κοινότητα.

«Είναι επικίνδυνη εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόρια Ντάνιελ Άντριουζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ξέρω ότι ζητάμε πολλά από τους κατοίκους της Βικτόρια, αλλά πολύ απλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε και να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει, και αυτό είναι να ακολουθήσουμε αυτούς τους κανόνες, να βγαίνουμε έξω μόνον όταν χρειάζεται», πρόσθεσε.

Ο αριθμός δε των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σήμερα, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Βικτόρια, στην οποία ζει το ένα τέταρτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, έπονται του αριθμού ρεκόρ των 288 νέων διαγνώσεων SARS-CoV-2 που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Η αύξηση αυτή αντανακλά εν μέρει την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εξετάζονται, καθώς στην πολιτεία γίνονται καθημερινά περισσότερα από 30.000 τεστ.

Να επισημανθεί πως στη Βικτόρια έχουν εντοπιστεί πολλές εστίες του νέου κορονοϊού, καθώς κρούσματα έχουν καταγραφεί σε ορισμένα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, δημόσια οικιστικά συγκροτήματα και σουπερμάρκετ.

Ένας άνδρας ηλικίας 70 ετών πέθανε το σαββατοκύριακο από Covid-19, σημείωσε ο Άντριουζ, με τον οποίο ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα ανήλθε σε 108.

Τα περισσότερα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της Μελβούρνης θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση έως τουλάχιστον τις 19 Αυγούστου, με την εξαίρεση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Οι άλλες πολιτείες της Αυστραλίας έχουν απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από την Βικτόρια καθώς ανησυχούν ότι η μετάδοση του νέου κορονοϊού στην κοινότητα θα προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, κατέγραψε 5 νέα κρούσματα σήμερα, την ώρα που αρχές προχωρούν στην χρέωση όλων των ταξιδιωτών που έρχονται από το εξωτερικό 3.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 1.850 ευρώ) για μια υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε ξενοδοχεία.

Η απόφαση για τη χρέωση των ταξιδιωτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Αυστραλοί που έρχονται από το εξωτερικό, έπεται της απόφασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Παρασκευή να επιβάλλει ανώτατο όριο στον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στην Αυστραλία.