Τρομάζει τις κεντρικές τράπεζες η κατάρρευση των SVB και Signature
Shutterstock
Shutterstock

Τρομάζει τις κεντρικές τράπεζες η κατάρρευση των SVB και Signature

Παγκοσμίως οι επενδυτές έσπευσαν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες για τα επιτόκια τη Δευτέρα, εγκαταλείποντας στοιχήματα για μεγάλη αύξηση από τη Fed την επόμενη εβδομάδα με το σκεπτικό ότι η μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης θα κάνει τις νομισματικές αρχές να το ξανασκεφτούν. 

Την Κυριακή οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ πήραν έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, εγγυώμενες τις καταθέσεις. Οι εκροές καταθέσεων γονάτισαν τη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank στη Νέα Υόρκη. 

Στην Ασία και την Ευρώπη οι τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν τη Δευτέρα καθώς τα μέτρα δεν καθησύχασαν τις ανησυχίες. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX έχανε 4,3% μετά από απώλειες 3,8% την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. 

Η μετοχή της Commerzbank στη Γερμανία έχανε 12%, η ελβετική Credit Suisse έκανε βουτιά 11% ενώ και άλλες τράπεζες στην Ιταλία, τη Βρετανία και την Ισπανία σημείωναν πτώση με τους όγκους συναλλαγών ανεβασμένους στο 160% του μέσου όρου ενός μήνα. 

Ήταν έκδηλος ο φόβος εξάπλωσης της κρίσης και πυροδότησε ευρεία ανατιμολόγηση των αποτιμήσεων στον τραπεζικό κλάδο. Οι αμερικανικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα την Κυριακή, κλείνοντας τη Signature Bank ενώ οι μικρές τράπεζες βρέθηκαν υπό πίεση.

Ευρεία ήταν η άποψη ότι αν η Fed ανεβάσει τα παρεμβατικά της επιτόκια την επόμενη εβδομάδα ρισκάρει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση. Αν η προτεραιότητά της δεν είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα υπάρξει χρηματοοικονομική αστάθεια και ύφεση.

Το στρες στον τραπεζικό τομέα ώθησε την Goldman Sachs να εγκαταλείψει την πρόβλεψη ότι η Fed θα προβεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού την επόμενη εβδομάδα, κάτι που έδωσε περαιτέρω ορμή στην κούρσα των ομολόγων στις ασιατικές αγορές. 

Η απόδοση στα διετή ομόλογα ΗΠΑ έπεσε 20 μονάδες βάσης. Η πτώση της από την προηγούμενη Τετάρτη έφτασε τις 70 μονάδες βάσης.

Στο 4,409% έχει υποχωρήσει κάτω από το 4,5% που είναι το χαμηλό του εύρους του παρεμβατικού επιτοκίου της Fed, σημάδι ότι οι αγορές πλέον βλέπουν ότι το τέλος του ανοδικού κύκλου επιτοκίων είναι πολύ κοντά. 

Στην αγορά παραγώγων τα futures δίνουν 20% πιθανότητα ότι η Fed δεν θα προβεί σε αύξηση την επόμενη εβδομάδα και 80% πιθανότητα ότι θα ανεβάσει το κόστος χρήματος κατά 25 μονάδες βάσης αντί για 50 μβ που έβλεπαν πριν. 

Οι κινήσεις στις χρηματαγορές τη Δευτέρα μετρίασαν τις προσδοκίες για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια. Από το 5,7% την προηγούμενη Τετάρτη, η κορύφωση ανατιμολογήθηκε στο 5% και το επίπεδο των επιτοκίων στο τέλος της φετινής χρονιάς στο 4,7% από 5,5% πριν, μια αναθεώρηση 80 μονάδων βάσης.

Το μέγεθος των κινήσεων προκάλεσε προειδοποιήσεις από τους αναλυτές ότι η προσαρμογή των προσδοκιών μπορεί να αντιστραφεί σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα αποδειχτεί καυτός.

Το νέο σχήμα χρηματοδότησης που αποφάσισε η Fed για τις τράπεζες στοχεύει στο να αποφευχθούν προβλήματα όπως αυτά που αντιμετώπισε η Silicon Valley Bank που υπέστη ζημιές από τη ρευστοποίηση κρατικών ομολόγων στην προσπάθεια της να αντλήσει ρευστότητα.

Οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν από τη Fed με ενέχυρο κρατικά ομόλογα που θα τιμολογούνται στην ονομαστική τους αξία και όχι στην τρέχουσα αγοραία αξία τους. Η απόφαση μειώνει σημαντικά την ανάγκη των τραπεζών να ρευστοποιούν ομόλογα για να καλύψουν ανάγκες ρευστότητας λόγω εκροών καταθέσεων.